Πάμε να δούμε τους κορυφαίους πέντε που πέρασαν!

Τραϊανός Δέλλας

Έμελλε να μείνει στην ιστορία όχι για τις αμυντικές επιδόσεις του, αλλά για το «χρυσό» γκολ στον ημιτελικό του Euro 2004 απέναντι στην Τσεχία, που έστειλε την Εθνική στο μεγάλο τελικό. Αυτό είναι και το μοναδικό γκολ που έχει μπει στη χρονική διάρκεια που ίσχυε ο συγκεκριμένος κανονισμός από την ΟΥΕΦΑ. Ο ύψους 1.96 Δέλλας, έκανε καριέρα σε Αγγλία και Ιταλία με τις φανέλες των Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Περούτζια και Ρόμα ενώ στην Ελλάδα συνέδεσε το όνομά του με Αρη (όπου άρχισε την καριέρα του) και ΑΕΚ (τρεις θητείες ως παίκτης και μία ως προπονητής).

Στέλιος Μανωλάς

Αγωνίστηκε στο σύνολο της καριέρας του στην ΑΕΚ (447 συμμετοχές στο πρωτάθλημα). Ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός της γενιάς του (πλέον 59 ετών). Δυναμικός χαρακτήρας και πραγματικός «ογκόλιθος» στο κέντρο άμυνας. Είναι από τους παίκτες που συνέβαλαν στο να μεγαλώσει ποδοσφαιρικά η Ενωση, κατακτώντας μαζί της 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ελλάδος.

Γιάννης Καλιτζάκης

Από τον Γιάννη Καλιτζάκη δεν περνούσε αντίπαλος… ποτέ. Εάν ένα πράγμα τον χαρακτήριζε ως ποδοσφαιριστή, αυτό ήταν ο δυναμισμός του. Πέρασε την καλύτερη περίοδο της καριέρας του στον Παναθηναϊκό (1987–1997) ενώ είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει μόνο νίκες σε τελικούς Ελλάδος (6 με τον ΠΑΟ και 1 με την ΑΕΚ). Είναι και ο μόνος Ελληνας που έχει αποβληθεί τρεις φορές σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην καριέρα του είδε 86 κίτρινες και 12 κόκκινες κάρτες (οι 6 απευθείας).

Θανάσης Κολιτσιδάκης

Πρόκειται για έναν από τους πιο σκληρούς, αλλά παράλληλα και αποτελεσματικούς παίκτες. Φόρεσε τη φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης, του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ. Στη διάρκεια της καριέρας του είχε περισσότερες από 100 κίτρινες κάρτες (102) και αποβλήθηκε 8 φορές (οι 5 με απευθείας κόκκινη). Φόρεσε 14 φορές το εθνόσημο, αγωνίστηκε και στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ και την αναμέτρηση με την Αργεντινή.

Σωτήρης Κυργιάκος

Αγωνίστηκε σε δύο από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Πρέμιερ Λιγκ, Μπουντεσλίγκα). Και μόνο το γεγονός πως πραγματοποίησε 30 συμμετοχές με τη Λίβερπουλ στη διετή παρουσία του (2009-2011) δείχνει αρκετά για την αξία του. Ακόμη, φόρετε τη φανέλα της Ρέιντζερς, της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, της Βόλφσμπουργκ και της Σάντερλαντ, ενώ Εν Ελλάδι αγωνίστηκε σε Άγιο Νικόλαο, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Φυσικά, παρόμοιες περιπτώσεις σκληροτράχηλων αμυντικών υπάρχουν επίσης και στο εξωτερικό, με το top 5 σκληρών αμυντικών κυριολεκτικά να… τρομάζει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook