Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε την Τρίτη εν μέσω έρευνας για τις φερόμενες παρατυπίες που διέπραξε η πλειοψηφούσα σοσιαλιστική κυβέρνησή του κατά τον χειρισμό έργων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου στη χώρα.

Ο Κόστα ανακοίνωσε την απόφασή του σε τηλεοπτική δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Είπε ότι η συνείδησή του είναι καθαρή, αλλά δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την πρωθυπουργία. Είχε προηγηθεί πάντως έφοδος της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Οι εισαγγελείς νωρίτερα την Τρίτη κατονόμασαν τον υπουργό Υποδομών Joao Galamba ως επίσημο ύποπτο και συνέλαβαν τον προσωπάρχη του Costa. Η αντιπολίτευση απαίτησε να παραιτηθεί η κυβέρνηση αμέσως.

Ο Κόστα δήλωσε “πλήρως διαθέσιμος να συνεργαστεί” με τη δικαιοσύνη, αφού οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ήταν και ο ίδιος στόχος έρευνας.

“Η αξιοπρέπεια των καθηκόντων του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με οποιαδήποτε υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή του συμπεριφορά και ακόμη λιγότερο με την υποψία για την άσκηση οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης”, δήλωσε ο Κόστα στους δημοσιογράφους.

enikos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook