Η πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης αποτέλεσε ομόφωνα ένα από τα πιο αξιόλογα χαρακτηριστικά του νησιού, σύμφωνα με τους νέους, τους επαγγελματίες τουρισμού και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην έρευνα πεδίου του EduTourism. Η διαδρομή που προτείνουμε συνδυάζει την επίσκεψη σε τρείς νομούς της Κρήτης για μια αυθεντική εκπαιδευτική εμπειρία!

Το Καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος αποτελεί τον προορισμό εκκίνησης και βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, ανάμεσα στη Σούδα και την Τσικαλαριά. Το χωριό δημιουργήθηκε το 2000 με κύριο στόχο την ανάδειξη των τεχνών που ήταν συνυφασμένες πάντα με τη ζωή και τον πολιτισμό του κρητικού λαού. Στο σημείο αυτό λειτουργούσαν παλιότερα εργαστήρια παραγωγής τσικαλιών, δίνοντας την ανάλογη ονομασία στο χωριό. Αντικείμενα που μαρτυρούν την παράδοση του χωριού στην κατασκευή κεραμικών και άλλων έργων, αποτελούν δύο παλιά καμίνια στα οποία οι αγγειοπλάστες έψηναν με ξύλα τα κεραμικά τους. Ο χώρος είναι επισκέψιμος εκτός Κυριακής και μπορεί κανείς να παρατηρήσει τους τεχνίτες να δουλεύουν αλλά και να βρει μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα ντόπια, παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης.

Οι Μαργαρίτες είναι η επόμενη στάση του ταξιδιού, αποτελούν το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στη Δυτική Κρήτη και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας καθώς διαθέτει υψηλής ποιότητας και σε μεγάλα αποθέματα, πρώτη ύλη, που δεν είναι άλλη από το αργιλώδες χώμα. Άλλη γνωστή ονομασία του χωριού είναι «το «χωριό των πιθαράδων», μιας και η αγγειοπλαστική παράδοση τους είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του οικισμού 16 εργαστήρια έχουν την έδρα τους στις Μαργαρίτες και δραστηριοποιούνται με μοντέρνες αλλά και παραδοσιακές κατασκευές. Κάνοντας τη βόλτα σας στο χωριό σίγουρα θα συναντήσετε το ΚΕΡΑΜΕΙΟΝ, το εργαστήριο της Μαρινίκης και Γιώργου Δαλαμβέλα, που ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μυηθεί στην τέχνη της αγγειοπλαστικής από την επεξεργασία του πηλού στον τροχό μέχρι το ψήσιμο των πήλινων κατασκευών.

Οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να επισκεφτούν το Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού ιδρύθηκε το 1998 και μέχρι και σήμερα τελεί υπό κατασκευή σε ένα παλαιό αρχοντικό κτίριο στο Ζαρό Ηρακλείου. Με την ολοκλήρωση του κτιρίου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει, σε αναπαράσταση, τη ζωή των κατοίκων της περιοχής σε παλαιότερη εποχή. Αυτό όμως δεν το εμποδίζει να δραστηριοποιηθεί, αφού διοργανώνει κάθε έτος διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Κουζίνας παγκρήτιας εμβέλειας με πλούσια εδέσματα από όλη την Κρήτη.

Μια στάση στο Θραψανό που βρίσκεται 25 χλμ. έξω από το Ηράκλειο και αποτελεί ακόμη ένα χωριό με μεγάλη κεραμική παράδοση. Η περιοχή διαθέτει άριστη ποιότητα αργίλου σε αφθονία, πράγμα που έστρεψε από νωρίς τους κατοίκους της στην κεραμοποιία και έκανε το χωριό ένα από τα

μεγαλύτερα αγγειοπλαστικά κέντρα του νησιού. Στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε το εργαστήριο του κου Κουτράκη Γιώργου ο οποίος δραστηριοποιείται στην κατασκευή πήλινων με παραδοσιακούς τρόπους από την επεξεργασία του πηλού αλλά και στο ψήσιμο (χρήση παραδοσιακού καμινιού). Συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και θα σας προσφέρει μια μοναδική και ευχάριστη εμπειρία δίνοντάς σας την ευκαιρία να συμμετάσχετε στην δημιουργία του δικού σας πήλινου σκεύους. Τέλος δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχετε σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται ετησίως. Η “Γιορτή του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη” είναι σίγουρα η σημαντικότερη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο χωριό. Κοντά στις 17 Ιουλίου διοργανώνεται τριήμερη έκθεση και μεγάλο γλέντι στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Το μεγάλο πανηγύρι γίνεται και την παραμονή του Τιμίου Σταυρού, στις 13 Σεπτέμβρη. Επίσης το καθιερωμένο πλέον Θραψανιώτικο Καρναβάλι την καθαρά Δευτέρα.

Και καταληκτικό προορισμό προτείνουμε το χωριό Αβδού, στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος που αριθμεί πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας έχει στόχο να ενώνει τους απανταχού Αβδιώτες αλλά και να διαφυλάσσει ζωντανή την παράδοση και να μαθαίνει τους νέους να αγαπούν και να τη συντηρούν. Πρόγραμμα εκδηλώσεων που ξεκινάει από τέλη Ιουλίου και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Αυγούστου με θέατρα, παραδιοσιακά γλέντια, εκδηλώσεις αφιερωμένες σε πρόσωπα που έγραψαν ιστορία και έχουν καταγωγή από το Αβδού, όπως ο ιστορικός αρχαιολόγος Στέφανος Ξανθουδίδης, οι οπλαρχηγοί Ιωάννης Νταφώτης και Καγιαμπάκης Νικόλαος, παιδικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν τη βάση τους σε παλαιά-παραδοσιακά παιχνίδια και συνήθειες.. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του στο χωριό και να απολαύσει παραδοσιακό φαγητό και κρητικές γεύσεις στα καφενεία και την ταβέρνα του χωριού και να συνομιλήσει με τους ντόπιους αλλά να συμμετάσχει και σε διάφορες τοπικές δράσεις. Η πολιτιστική διαδρομή που προτείνει η ομάδα του EduTourism διαρκεί συνολικά 4 ώρες και 50 λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάφορες εποχές μέσα στο έτος. Στόχο αποτελεί η γνωριμία με έθιμα και πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε προορισμούς των νομών του νησιού.

Η Πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook