Σύμφωνα με την υπηρεσία ασφάλειας συνόρων της Φινλανδίας, από τον περασμένο Αύγουστο 91 παράτυποι μετανάστες από τρίτες χώρες (όπως το Ιράκ, η Συρία, η Τουρκία και η Υεμένη), πολλοί εξ’ αυτών χωρίς βίζα, διάβηκαν τα σύνορα της χώρας μέσω Ρωσίας και κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση ασύλου. Αν και το υπουργείο Εσωτερικών στο Ελσίνκι παραδέχθηκε χθες ότι ο αριθμός των αφίξεων είναι σχετικά μικρός, ωστόσο επεσήμανε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολύ βραχύ διάστημα.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πετέρι Όρπο και ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Συμμαχίας σημείωσε ότι μολονότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει αποδείξεις ότι οι ρωσικές Αρχές ενθαρρύνουν τους παράτυπους μετανάστες να μετακινηθούν προς τα σύνορα, «είναι σαφές ότι τους βοηθούν. Τους συνόδεψαν και τους μετέφεραν», δήλωσε. «Η Ρωσική συνοριοφυλακή έχει ξεκάθαρα αλλάξει την πρακτική της. Επιτρέπουν σε ανθρώπους να περνούν τα σύνορα χωρίς έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα. Το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται εδώ και λίγες εβδομάδες, αν και τα πρώτα περιστατικά ήταν μεμονωμένα», πρόσθεσε.

«Υβριδικός πόλεμος» κατά της Φινλανδίας;
Η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, Μαρί Ραντάνεν, είπε ότι το υπουργείο της θα ετοιμάσει πρόταση για το κλείσιμο των μεθοριακών περασμάτων με τη Ρωσία και τον περιορισμό των διασυνοριακών διελεύσεων.


Φινλανδία: Καμπανάκι για την απειλή των υποδομών της από τη Ρωσία
«Ίσως [οι Ρώσοι αξιωματούχοι] να ενοχλούνται από κάτι αναφορικά με τις ενέργειες της Φινλανδίας. Αυτούς θα πρέπει να ρωτήσετε. Ελπίζουμε να αλλάξει η Ρωσία την πολιτική της και να την επαναφέρει όπως ήταν πριν», σημείωσε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, η Φινλανδία τερμάτισε την επί δεκαετίες πολιτική της ουδετερότητάς της, κατέθεσε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ και τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Συμμαχίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, Άντι Χακάνεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εσκεμμένα προωθεί τους μετανάστες προς τη μεθόριο στο πλαίσιο ενός «υβριδικού πολέμου». Ανάλογες κατηγορίες έχουν διατυπώσει αξιωματούχοι και στη Λετονία, την Λιθουανία και την Πολωνία κατά της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Για τον στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Σαρλί Σαλόνιους Πάστερνακ, «δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο σχέδιο από μέρους της Ρωσίας, παρά μόνο μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης με τον φθηνότερο δυνατό τρόπο». Όπως είπε στους Financial Times η στάση της Μόσχας εν προκειμένω είναι: «ας κάνουμε τη ζωή δύσκολη στη γειτονική χώρα, αλλά με έναν τρόπο που δεν περιλαμβάνει τον στρατό».

Ο Φινλανδός ΥΠ ΑΜ είπε ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook