Στο 9ο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, μετείχε ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Στη διάρκεια του συνεδρίου – στο οποίο παρευρέθηκαν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ- τέθηκαν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα σχετικά με τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Περιφέρειες (αλλά και οι Δήμοι), ενώ αναδείχθηκε και η ανάγκη για την στήριξη τους από το Κράτος, μέσα από προγράμματα και χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πιο συγκεκριμένα στο συνέδριο αναδείχθηκε η ανάγκη για σαφείς αρμοδιότητες, συνοδευόμενες από τους αντίστοιχους πόρους, καθώς και η ανάγκη προσλήψεων και μείωσης της γραφειοκρατίας σε περιφερειακό επίπεδο. Τέθηκε επίσης το ζήτημα για τη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής διακυβέρνησης. Ενώ επισημάνθηκε η σημασία της υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ έως το 2027, ως προτύπου και για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και η ανάγκη να μην απενταχθεί κανένα έργο από αυτό για τις Περιφέρειες.

«Μέσα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο και τα οποία συζητήθηκαν, στόχος είναι η ενίσχυση της περιφερειακής διακυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα. Τόσο για τις Περιφέρειες, όσο και για τους Δήμους και δη τους ορεινούς όπως είναι η Βιάννος, η ανάγκη για ουσιαστική στήριξη με ψηφιακά εργαλεία, ενισχυμένο ανθρώπινο δυναμικό και διαφάνεια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον ζωτικότερο συνδετικό κρίκο μεταξύ κοινωνίας και Κράτους. Για αυτό και πρέπει η αλλαγή των συνθηκών λειτουργίας των ΟΤΑ να είναι τέτοια, ώστε η βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη να είναι ορατές και ουσιαστικές», τόνισε ο κ. Μπαριτάκης που ευχήθηκε η νέα αυτοδιοικητική περίοδος που ξεκινάει το 2024 να είναι παραγωγική και αποτελεσματική για τους δημότες.

Ελπιδοφόρο μήνυμα από την πλευρά του Υπουργείου είναι η δέσμευση της ηγεσίας του για την εξέταση και τη διόρθωση θεμάτων στον τομέα της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για τη λήψη αποφάσεων, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων που τέθηκαν στη διάρκεια του 9ου ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook