Δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων για την υπόθεση της απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων πήραν το δρόμο για τις φυλακές μετά τις απολογίες τους στην 24η τακτική ανακρίτρια. Το ύψος της απάτης ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο φερόμενος αρχηγός, πρόεδρος ορισμένων εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών και πρώην πρόεδρος σε ΚΑΕ της Βορείου Ελλάδος και ένας λογιστής. Οι υπόλοιποι τρεις που απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγυοδοσίας ύψους από 8.000 μέχρι 10.000 ευρώ.

Η δράση του κυκλώματος, μέσω πέντε τουλάχιστον εταιρειών, φέρεται να εκτείνεται από το 2018 ενώ στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται καταθέσεις ασθενών οι οποίοι αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν καν τους γιατρούς του δημοσίου που συνταγογράφησαν με το ΑΜΚΑ τους ενώ κάποιοι εκ των ασφαλισμένων, που χρησιμοποιήθηκαν τα ΑΜΚΑ τους, δεν βρίσκονται καν στη ζωή.

Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες όπως εγκληματική οργάνωση, απάτη, ψευδές βεβαιώσεις, δωροδοκία υπαλλήλου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Εκτός από τους συλληφθέντες, εμπλέκονται και ιατροί του δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δικογραφία, τα φερόμενα μέλη του κυκλώματος συνεργάζονταν με γιατρούς έναντι αμοιβής και προχωρούσαν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού (π.χ αντλίες ή καθετήριες ) σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αλλά εν αγνοία τους. 

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook