Με την συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών, το πρωί της Πέμπτης και χάρη στην πρωτοβουλία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και της Περιβαλλοντικής Συμμαχίας we4all, ο κήπος του 3ου Γυμνασίου Χανίων, στον Κουμπέ, μετατράπηκε σε ένα μικρό παράδεισο για την σχολική κοινότητα.

Οι μαθητές με μεγάλη όρεξη φύτεψαν φυτά και λουλούδια στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Green School by Τράπεζα Χανίων». Παράλληλα όπως τόνισε η φιλόλογος των παιδιών κα. Μαρία Ζαφειράκη οι μαθητές του σχολείου τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την βοτανολογία και τα φυτά.

Παράλληλα μαθητές και εκπαιδευτικοί του γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν και μια διαδραστική παρουσίαση από εξειδικευμένο προσωπικό.

Αφετηρία της συγκεκριμένης δράση υπήρξε το 7ο Γυμνάσιο Χανίων, το πρώτο γυμνάσιο της πόλης που μεταμόρφωσε τον κήπο του σχολείου του τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της δράσης άλλαξαν ριζικά την όψη του μικρού κήπου του σχολείου. Στην συνέχεια τους επόμενους μήνες που ακολούθησαν η δράση επαναλήφθηκε και σε άλλα γυμνάσια της πόλης.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δημοσίων σχέσεων της Τράπεζας Χανίων, Ιάκωβος Ρούσος, το πρόγραμμα που γίνεται σε συνεργασία με την We4all έχει ως στρατηγικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ήδη όπως τόνισε ο ίδιος το 3ο γυμνάσιο αποτελεί την τρίτη επίσκεψη σε σχολεία της πόλης ενώ κάλεσε και άλλα σχολεία της Κρήτης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καθώς θα συνεχιστεί και το 2024.

Μάλιστα η φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Χανίων Μαρία Ζαφειράκη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Τράπεζα Χανίων για την δράση που πραγματοποιήθηκε και την προσπάθεια να γίνει μια επανένωση της σχολικής κοινότητας με το περιβάλλον και τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με τη δημιουργικότητα και να δοθεί μια διέξοδος σε όλα τα παιδιά μπροστά σε όλα τα περιστατικά που σημειώνονται στην σχολική κοινότητα. Παράλληλα η ίδια δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την προσπάθεια που γίνεται μέσα στην σχολική κοινότητα του 3ου γυμνασίου σε σχέση με την επαφή με την φύση και την βοτανολογία αναφέροντας ιδιαίτερα τις δράσεις και τις εκδρομές που πραγματοποιεί το σχολείο.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καλφούντζος εκπρόσωπος της we4all εξέφρασε την χαρά του για την συγκεκριμένα δράση τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου. Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα θα μιλήσουν γενικά για το περιβάλλον, τα προβλήματα, την κλιματική αλλαγή, κάτι που όπως τόνισε το οποίο βιώνουμε καθημερινά

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων λειτουργεί διαχρονικά με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας με συνέπεια δράσεις και προγράμματα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων.

Εδώ και μία δεκαετία η Τράπεζα Χανίων έχει σχεδιάσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, κάτω από την ομπρέλα του οποίου εντάσσεται και το νέο πρόγραμμα «Green School by Τράπεζα Χανίων». Στρατηγικός στόχος αποτελεί η υιοθέτηση και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Τράπεζα Χανίων ενώνει δυνάμεις με την Περιβαλλοντική Συμμαχία της we4all, δημιουργώντας πρότυπους βοτανικούς κήπους με ενδημικά και μελισσοκομικά φυτά σε προαύλιους χώρους των σχολείων. Η συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία we4all, γίνεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης για την αειφορία «Green Future».

Υπό αυτό το πρίσμα, η Τράπεζα δημιουργεί το πρόγραμμα Green School by Τράπεζα Χανίων, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με βασικό πυλώνα το περιβάλλον.

Ξεκινώντας μέσα στην τάξη, τα παιδιά ενημερώνονται για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, αλλά και για τις απλές, πρακτικές λύσεις που τα ίδια μπορούν να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την αειφορία Green Future είναι διαμορφωμένο ώστε να εστιάζει σε καλές πρακτικές πάνω σε ορισμένα πιο σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως είναι η σπατάλη τροφίμων (Food Waste), η βιομηχανία της γρήγορης μόδας (Fast Fashion), η εντατική γεωργία, η εντατική κτηνοτροφία και η υπεραλίευση. Το πρόγραμμα καταλήγει σε μία δράση δημιουργίας μικρών βοτανικών κήπων με ενδημικά, αρωματικά και μελισσοκομικά φυτά μέσα στο προαύλιο του σχολείου, όπου τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το να είναι υπεύθυνοι πολίτες και να σέβονται ό,τι τους “περιβάλλει” όχι μόνο δεν είναι δύσκολο αλλά είναι και μια φυσική, ευχάριστη δραστηριότητα που κρίνεται απαραίτητη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook