Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)] και στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2023 (EWWR), η οποία έλαβε μέρος από τις 18 έως και τις 26 Νοεμβρίου 2023, με σύνθημα “Σκέψου Αειφορία – Μείωσε Συσκευασία” και εθνικό συντονιστή τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) και σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και τους Δήμους Πλατανιά, Κισσάμου και Αποκορώνου, υλοποίησε μια σειρά δράσεων, οι οποίες εστίαζαν στο τρίπτυχο “Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση”:

  • «Βιωματικά εργαστήρια για την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αστικών στερεών αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης»

Διοργανώθηκαν δέκα (10) «Βιωματικά Εργαστήρια» για την προώθηση της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων μέσω θεματικών παρουσιάσεων και τη βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων:

  • πέντε (5) στα ΚΑΠΗ Α’ & Δ’, Β’, Ε’ ΣΤ’,
  • τρία (3) στο ΤΕΕ -ΤΔΚ και στο Δημαρχείο Χανίων
  • και δύο (2) στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου Χανίων.

Το κοινό-«στόχος» της δράσης ήταν νοικοκυριά, μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και απασχολούμενοι σε γραφεία, ενώ τα απόβλητα-«στόχος» ήταν: η πλαστική σακούλα μεταφοράς, το χαρτί/χαρτόνι, οι συσκευασίες, τα ενδύματα και τα υπολείμματα τροφών.

  • «Plogging»

Στη δράση «Plogging», σε συνεργασία με την Περιηγητική Λέσχη Σκινέ, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Crete Hinterland – Ενδοχώρα, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας και τη πολύτιμη βοήθεια των Ποδηλάτρεις, η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) συνέδραμε στους καθαρισμούς τεσσάρων (4) περιοχών με στόχο τον συνδυασμό της καθημερινής άσκησης των συμμετεχόντων και την προστασία του περιβάλλοντος. Με μια σακούλα και την επιθυμία να συλλεχθούν τα μικροαπορρίμματα κατά τη διάρκεια του περιπάτου ή ακόμα και της ποδηλασίας, απομακρύνθηκαν συνολικά 83,69 κιλά ανακυκλώσιμων συσκευασιών και 184,005 κιλά λοιπών απορριμμάτων από τη φύση. Όλοι οι συμμετέχοντες επέδειξαν πολύ μεγάλη προθυμία και ήταν γεμάτοι θετική ενέργεια και θέληση να συμμετάσχουν σε σχετικές δράσεις στο μέλλον.

  • «Η εξυπνούπολη» – παιδική παράσταση

Μέσω των παιδικών παραστάσεων της «Εξυπνούπολης», μιας δράσης που αγάπησαν οι μικροί μας φίλοι, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή νοηματικά με τον κόσμο της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, το μαγικό κόσμο της επαναχρησιμοποίησης καθώς και τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν επτά παραστάσεις: δύο Θεατρικές Παραστάσεις στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» με πολύ μεγάλη συμμετοχή, όπου στο τέλος των παραστάσεων πραγματοποιήθηκαν όμορφες κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών, δύο παραστάσεις στο «Ιουλιανός Τσιράκης – Κοινωφελές Ίδρυμα Πολιτιστικό Κέντρο Σκινέ» που συμμετείχαν τα Δημοτικά Σχολεία & Νηπιαγωγεία Σκινέ – Φουρνέ, Βατόλακκου και Αλικιανού, δύο παραστάσεις στο Πολύκεντρο Βουκολιών με τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Μάλεμε και του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βουκολιών και τέλος μια στο Δημαρχείο Κισσάμου με τη συμμετοχή των 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Κισσάμου.

  • «Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση μαθητών Α’ βάθμιας εκπαίδευσης»

Στο πλαίσιο της δράσης «Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση μαθητών Α’ βάθμιας εκπαίδευσης» συνολικά ενημερώθηκαν περίπου 570 μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Γερανίου, Παζινού και Νέου Χωριού και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κισσάμου. Μέσω αυτής της δράσης μαθητές και εκπαιδευτικοί, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από αρμόδιο στέλεχός της υπηρεσίας για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, τρόπους μείωσης της συσκευασίας των προϊόντων καθώς και τη σημασία της ανακύκλωσης για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

  • «Δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στις άχρηστες συσκευασίες μέσω δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης (upcycle)»

Ολοκληρώνοντας την συμμετοχή της η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2023 με τη δράση «Δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στις άχρηστες συσκευασίες μέσω δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης (upcycle)», σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας – Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Η.Φ.Α.ΑΜΕΑ), το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων και τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού Χανίων και των σπουδαστών Βοηθών Εργοθεραπείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Χανίων, υλοποίησε δύο δημιουργικά εργαστήρια στα οποία κατασκευάστηκαν χριστουγεννιάτικα στολίδια με υλικά τα οποία προορίζονταν για απόρριψη. Η Δράση αποσκοπούσε μέσω βιωματικής εμπλοκής των συμμετεχόντων, στην προώθηση της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων δημιουργικά, μετατρέποντας τα σε νέα προϊόντα (upcycling).

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook