Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του ΕΟΦ, σκευάσματα που πωλούνται ως διατροφικά συμπληρώματα από ηλεκτρονικά  καταστήματα, μόνο τέτοια δεν είναι.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σε τέσσερα «διατροφικά συμπληρώματα» εντοπίστηκαν φαρμακευτικές ουσίες, ενώ ένα άλλο προωθείται ευθέως ως «φάρμακο» για τον σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα αυτό το τελευταίο παροτρύνει τους ασθενείς να μην το αναζητούν στα φαρμακεία. Ενημέρωση γι’ αυτά τα προϊόντα έλαβε ο ΕΟΦ από τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ και της Ισπανίας.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τρία «διατροφικά συμπληρώματα» που περιέχουν δικλοφενάκη (diclofenac). Η δικλοφενάκη είναι μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Η παρουσία της στα τρία σκευάσματα «τα καθιστά μη εγκεκριμένα φάρμακα και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφα)», τονίζει ο Οργανισμός. Τα εν λόγω σκευάσματα είναι τα:

* Kuka Flex Forte caplets

* Reumo Flex caplets

* Artri King tablets

«Η φαρμακευτική δραστική ουσία diclofenac συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες και σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνη για την υγεία των χρηστών», προειδοποιεί ο ΕΟΦ.

Το τέταρτο προϊόν λέγεται Advanced glucose support caps και περιέχει δύο φαρμακευτικές ουσίες. Πρόκειται για τις ουσίες glyburide και μετφορμίνη (metformin) που είναι αντιδιαβητικά φάρμακα.

Το πέμπτο σκεύασμα που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές λέγεται DIAXIL. Προωθείται ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά «προβάλλεται με θεραπευτικές ενδείξεις που παραπέμπουν σε φαρμακευτική δράση». Η δράση αυτή «σχετίζεται με την πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη».

Η σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων τονίζει πως «το προϊόν DIAXIL δεν διαθέτει σχετική έγκριση του ΕΟΦ». Επομένως, «δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του».

Πόσο μάλλον που στις ιστοσελίδες όπου προβάλλεται, «αποτρέπεται η προμήθεια αυτού από τα φαρμακεία παρά μόνο από συγκεκριμένη ιστοσελίδα»!

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων καλεί τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιήσουν κανένα από τα προαναφερθέντα προϊόντα. Υπενθυμίζει επίσης για πολλοστή φορά ότι «η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή».

Iatropedia.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook