H S&P Global Ratings προχώρησε σε αναβάθμιση στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε «BB» από «BB-», επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο «B», αυξάνοντας το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».

Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB-» από «B+» και επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο «B», με θετικές προοπτικές. Ο οίκος αύξησε επίσης το μακροπρόθεσμο RCR σε «BB+» από «BB».

Για την Alpha Bank, αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σε «BB-/B» και το μακροπρόθεσμο credit rating στο «BB+/B».

«Αναβαθμίσαμε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις μας στις Eurobank, Eurobank Holdings, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Piraeus Financial Holdings, με θετικές προοπτικές. Επίσης, αναθεωρήσαμε τις προοπτικές μας σε θετικές από σταθερές για την Aegean Baltic Bank S.A., την Alpha Bank S.A και την Alpha Services and Holdings S.A., και επιβεβαιώσαμε τις αξιολογήσεις μας για αυτές τις οντότητες», εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.

«Μετά τον εξορθολογισμό των περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από επισφαλή περιουσιακά στοιχεία από το 2019, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την επανέναρξη της πιστωτικής ζήτησης, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας», συνεχίζει ο οίκος.

«Τα εναπομείναντα επισφαλή στοιχεία ενεργητικού στους ισολογισμούς των τραπεζών σημαίνουν σημαντικά χαμηλότερες προβλέψεις για τις τράπεζες για τη συνεχιζόμενη εκκαθάριση, μειώνοντας τις πιστωτικές απώλειες σε χαμηλά επίπεδα την περίοδο 2024 – 2025 και μας οδηγούν να δούμε την τάση του οικονομικού κινδύνου ως θετική», προβλέπει η S&P.

«Η μείωση των κινδύνων του δημοσίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα και επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές χρέους του εξωτερικού, να αποπληρώσουν στοχευμένα δάνεια μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTRO). Θεωρούμε θετική την τάση του κινδύνου του κλάδου, καθώς οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επίσης μεμονωμένα σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη βελτίωση των προφίλ κινδύνου και της πιστοληπτικής τους ικανότητας», συμπεραίνει η S&P Global Ratings.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook