Άντρες όλων των ηλικιών, παρακολούθησαν την λειτουργία, κοινώνησαν και άκουσαν το κήρυγμα του ιερωμένου του Ναού, έχοντας τον δικό τους προσωπικό χρόνο στην εκκλησία που λόγω επαγγέλματος και κυρίως της κτηνοτροφίας, δεν μπορούν να τον έχουν στις πρωινές λειτουργίες.

Αυτή ήταν η 22 συνεχόμενη χρονιά που λαμβάνει χώρα αυτή η λειτουργία στα Ανώγεια (σ.σ από το 2001), και γίνεται δυο φορές κάθε χρόνο, πριν το Πάσχα και το Χριστούγεννα.

“Ας επιλέξουμε όλοι να γίνουμε τα δέντρα που οι άλλοι επιθυμούν τον ίσκιο τους” τόνισε στο κήρυγμα του ο π. Ανδρέας, σε μια ομιλία που μίλησε για την σημασία της Πίστης και του Χριστού στην ζωή μας, για να πορευθούν στο βιο τους με την αλήθεια. 

Αναλυτικά το κήρυγμα του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

«Φίλοι μου, συγχωριανοί, αδέρφια μου.

Χαιρετώ απόψε την ειλικρινή σας διάθεση να ανταμώσουμε όλοι μαζί, στο σπίτι του Καπετάνιου μας του Αη Γιώργη, να προσευχηθούμε, να δώσουμε το ραντεβού μας για την μεγάλη εορτή της Γεννήσεως του Χριστού μας και τις παραδοσιακές μέρες της Αλλαγής του χρόνου. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα που ανταμώνουμε για τη λειτουργιά των αντρών, πάντα ανασύρω από τις σκέψεις μου και το θυμικό μου εκείνα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας με μόνο στόχο την καλή μαρτυρία και την πίστη μου, πως είναι καλό να μοιραζόμαστε τις αλήθειες που είναι ικανές να μας οδηγήσουν σε μία πιο ήρεμη και ασφαλή για την ψυχή μας πορεία.

Όλο αυτό το διάστημα, λίγο από την επικαιρότητά, λίγο από τις διεθνείς ειδήσεις, τα ακούσματα μου και όλα όσα κουβεντιάζω όπου κι αν βρεθώ, αισθάνομαι ότι τις κοινωνίες τις έχει κυριεύσει ο φόβος κι οι άνθρωποι λειτουργούν αρκετά συχνά με το ψέμα. Απόψε νιώθω την ανάγκη να πούμε μερικές αλήθειες για το ψέμα. Το οποίο ολοένα και πιο συχνά γίνεται συστατικό της καθημερινότητας στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Το ψέμα που όπως οι παλιοί μας λέγανε, δεν ευλογείτε. Το ψέμα που έχει κοντά ποδάρια, το ψέμα που όποιος κρατάει το κερί αυτό δεν του κρατάει πολύ. Το ψέμα το οποίο θάβει την αλήθεια αλλά η δύναμη εκείνης, το εξοστρακίζει στο πυρ το εξώτερο.

Αδέρφια μου.

Το ψέμα, δεν είναι κάτι λιγότερο από μία ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να περάσουμε χωρίς κόπο σε μία άλλη πλευρά. Ότι μπορούμε να πείσουμε τους συνανθρώπους μας για κάτι που ούτε εμείς το υποστηρίζουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσοι χρησιμοποιούν το ψέμα είναι απατεώνες;;; Ναι είναι η απάντηση.

Διότι εξαπατούν την ψυχή τους πρώτα και έπειτα απατούν την καλή και ισορροπημένη σχέση τους με τους συνανθρώπους τους. Το ψέμα χαίρεται για λίγο διάστημα. Ικανό όμως ο μικρός αυτός χρόνος να δημιουργήσει πολύ πόνο, δάκρυα, μοιρολόγια. Είναι ικανό το ψέμα να γκρεμίσει κάστρα οικογενειών και εκκλησίες πιστών. ΝΑ οδηγήσει στο θάνατο αθώους και να στρώσει λάσπη στην αγνότητα και στο λευκό.

Φυσικά αποδέχομαι ότι το ψέμα υπάρχει μέσα στη φύση μας, όμως όταν σε αυτή την ανθρώπινη φύση κατοικεί ο Θεός μας, νιώθουμε ντροπή δίπλα του να τοποθετήσουμε την πλάνη. Η αμαρτία του ψέματος είναι συνεχώς και αέναα επαναλαμβανόμενη. Πόσο σπουδαίο άραγε θα ήταν αενάως συνεχώς δηλαδή στην αιωνιότητα, να υπήρχε στις ψυχές μας, στις ζωές μας, δραστήρια η ύπαρξη του Θεού μας του Χριστού μας.

Είμαι και είστε μάρτυρες της αίσθησης κάποιου και της φράσης που λέει όταν ομολογήσει το ψέμα του. Λέει: «Ξαλάφρωσα τώρα που είπα την αλήθεια. Νιώθω άλλος άνθρωπος». Πόσο μεγάλο πράγμα είναι η αλήθεια, το φως. Πόσο μας ταιριάζει πόσο μας ανανεώνει, πόσο σπουδαίους μας κάνει να νιώθουμε.

Και αντίθετα, πόσο ψυχολογικά μας ρίχνει να γνωρίζουμε ότι ζούμε μέσα στο ψέμα, η επικοινωνία μας είναι ψέμα προς τους άλλους ανθρώπους, ότι θέτουμε σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους, τους δίπλα μας, τους δικούς μας, τους γείτονες, ανθρώπους που ακόμη ακόμη μπορεί να τους αγαπάμε.

Αδέρφια μου, έχουμε να διαλέξουμε λοιπόν ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Γιατί αυτό είναι η αλήθεια σε σχέση με το φως. Όλοι σας γνωρίζεται πόσο μεγάλη αμηχανία νιώθουμε όταν χρησιμοποιούμε το ψέμα. Αλλά και πόσο ελεύθεροι και δυνατοί είμαστε όταν στηρίζεται η ύπαρξη μας αποκλειστικά και μόνο στην αλήθεια. Είναι ψέματα ότι η αλήθεια μας κάνει περήφανους, εξαιρετικούς, αγέρωχους;;;;;

Όχι δεν είναι ψέματα. Η πρεπιά του ανδρός, του ανθρώπου γενικότερα, του ορθώνει το ανάστημα. Νιώθει την περηφάνια του δεντρού που οι αγέρηδες το κατακτυπούν και εκείνο αντέχει και συνεχίζει την ύπαρξη του στα χρόνια και στους δύσκολους καιρούς.

Επιλέξτε αδέρφια μου, ας επιλέξουμε όλοι μας, να είμαστε τα δεντρά που οι άλλοι επιθυμούν τον ίσκιο τους. Επιθυμούν να σκαρφαλώσουν στα γερά τους κλωνάρια για να αγναντέψουν τον ορίζοντα, θεού και ανθρώπων. Αφήστε καταγής το ψέμα που για τον οποιονδήποτε λόγο σας καλεί ο κακός εαυτός να χρησιμοποιήσετε. 

Αφήστε το ψέμα να το παρασύρουν τα νερά της βροχής και πατήστε πάνω στους βράχους της αλήθειας. Διδάξτε την αλήθεια, πείστε φίλους, δικούς και παιδιά να αναπνέουν με την αλήθεια. Ακόμα και στις κουβέντες μας κάνουμε λόγο για την αλήθεια των παλιών μας.

Δε λέμε ποτέ τη φράση… το ψέμα των παλιών μας. Η αλήθεια θεριεύει και διώχνει κάθε κακό, κάθε πλάνη. Όση ώρα σας μιλάω , έχετε αντιληφθεί σίγουρα πως δεν είναι λόγια που προσπαθώ να τα στηρίξω στη θεολογία. Μα λόγια απλά που νιώθω πως σας αγγίζουν. Διότι αδέρφια μου είναι λόγια αλήθειας. Η αλήθεια αναστένει.

Θεραπεύει, γαληνεύει διδάσκεται και γίνεται όπλο στα χείλη μας στην πορεία μας. Η αλήθεια τιθασεύει τα πάθη, η αλήθεια συγχωρεί και αναπαύει. Απεναντίας με το ψέμα διώχνουμε μακριά μας κάθε φιλία, κάθε σχέση αγάπης, σκοτώνουμε τον έρωτα, πληγώνουμε αδέρφια, γεμίζουμε με το ψέμα δάκρυα και απογοήτευση.

Δεν μας εμπιστεύονται οι συνάνθρωποι μας, μα πάνω από όλα με το ψέμα οδηγούμαστε στα μαύρα σκοτάδια της προσωπικής μας μοναξιάς. Και για να μην ξεφεύγω από το ράσο μου και το πετραχήλι σας λέω και τούτα τα λόγια από θεό σε σχέση με το ψέμα για να μη σας κουράζω και να μη σας αναγκάσω να μου πείτε ψέματα μετά ότι δεν σας κούρασα.

 Η αλήθεια αδέρφια μου είναι θεία χάρη… Τιμώντας την εντολή ου ψευδομαρτυρήσεις τιμούμε στην ουσία το λόγο και την ύπαρξη του θεού μας. Τιμάμε την πίστη μας, δείχνουμε πως δεν είμαστε αδιάφοροι και δεν περιφρονούμε τα της ορθοδοξίας και των λόγων του θεού. Γινόμαστε τιποτένιοι και αμαρτωλοί σφάζοντας το πνεύμα του δικαίου και του ορθού. Αντιθέτως γινόμαστε άτρωτοι εξοντώνοντας το πνεύμα του πονηρού το οποίο στηρίζεται στα πόδια του ψεύδους και της μοχθηρότητας. Κρατήστε αδέρφια μου τη θεία χάρη που λάβατε στο βάπτισμα σας όπου αγιασθήκατε με τα λόγια του χριστού μας… που λέει….

Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή…..    Μην εγκαταλείπετε αδέρφια μου το Χριστό εγκαταλείποντας την Αλήθεια. Μην επιλέγεται την οδό του Ψεύδους διότι επιλέγεται τη συμπόρευση με το πονηρό, την κακία, το θρήνο και το σκοτάδι. Καλή πορεία προς την αγία ημέρα της γεννήσεως του Κυρίου.

Καλή πορεία προς την αλλαγή του χρόνου. Καλή πορεία στις ζωές σας και μην ξεχνάτε πως ό καθένας μας έχει δίπλα του όλους τους άλλους δηλαδή εμάς.»

anogi.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook