Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Βαρομετρικό χαμηλό στο νοτιοδυτικό Ιόνιο
, συνοδευόμενο από μέτωπο, κινείται ανατολικά και θα προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (20-12-23) έως και τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (21-12-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις, αρχικά στα νότια και βαθμιαία στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (20-12-23) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (21-12-23) στη νότια Κρήτη και πιθανώς στη νότια Πελοπόννησο.

β. Από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης (21-12-23) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου – Ικαρίας) και τις ανατολικές Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.

Χάρτες του meteo 

 Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση της διαταραχής τη νύχτα της Τετάρτης 20/12 προς Πέμπτη 21/12 καθώς και η βορειοανατολική κίνηση της.

kakokairia-dekmvrios-vroxestora

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από το απόγευμα της Τετάρτης 20/12 στο Νότιο Ιόνιο, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στο Ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 21/12 θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, στο υπόλοιπο Αιγαίο και στα νότια τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Από το μεσημέρι της Πέμπτης 21/12 οι βροχές θα περιοριστούν στο Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο και θα εξασθενήσουν.

Καταιγίδες με πιθανότητα σποραδικών χαλαζοπτώσεων θα σημειωθούν στο Νότιο Ιόνιο, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στο Αιγαίο οι οποίες από το απόγευμα της Πέμπτης 21/12 θα περιοριστούν στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο.

Σε ότι αφορά την Αττική, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα της Τετάρτης 20/12 έως το απόγευμα της Πέμπτης 21/12.

kairos-meteo-kakokairiagiortes

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Πέμπτη 21/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Μέτρια). Στον Χάρτη 2 παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Πέμπτης 21/12.

Βροχές από το βράδυ και στην Αττική – Τι καιρό θα έχουμε τα Χριστούγεννα

Η χώρα μας θα βρίσκεται σήμερα υπό την επίδραση  ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να επικρατούν βόρειο βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως το πολύ έως και 5 μποφόρ.

Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Επισημαίνεται ότι, αν και εξασθενημένος, ο παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα συνεχιστεί.

Σήμερα Τετάρτη (20/12), τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως τις βραδινές – νυχτερινές στο Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Α-ΝΑ Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

Την Πέμπτη (21/12), τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με ένταση το πολύ 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή (22-24/12), δεν προβλέπονται καιρικά φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα σε στεριά και θάλασσα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιοχές και στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας θα επικρατεί ηλιοφάνεια, όπως επισημαίνει στην πρόγνωσή του ο Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Τι προβλέπει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος  – Έρχονται βροχές σήμερα – Με σχεδόν ανοιξιάτικο καιρό τα Χριστούγεννα

Αλλαγή του καιρού προβλέπεται σήμερα και από τα δυτικά σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία κυρίως στην Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Αρκετές βροχές στα δυτικά και τα νότια την Πέμπτη, στο Αιγαίο μάλιστα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες πιθανόν στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυρές. Οι επόμενες ημέρες ως τουλάχιστον την δεύτερη ημέρα των Χριστούγεννων καιρός θα παραμείνει ήπιος, περισσότερο ανοιξιάτικος παρά χειμωνιάτικος. Με τη θερμοκρασία στα κεντρικά και νότια το μεσημέρι στους 16 με 19οC. Η ψύχρα το πρωί βέβαια θα υπάρχει. Η μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια το Σάββατο θα είναι πρόσκαιρη.

Πιο αναλυτικά σήμερα στο Ιόνιο (νότια της Κέρκυρας), την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Στερεά, τις Κυκλάδες και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι και σποραδικές καταιγίδες από το βράδυ.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί ασθενείς. Βαθμιαία θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ στα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα βόρεια από 02 έως 13 με 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 05 έως 16 με 18 και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα από 09 έως 19 με 20 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί νωρίς το πρωί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Στην Αττική τοπικές νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι βαθμιαία θα αυξηθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια και ανατολικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 μποφόρ, βαθμιαία από το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 και το βράδυ πρόσκαιρα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 18 βαθμούς Κελσίου.

athina-kairosvroxi

Και στη Θεσσαλονίκη αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook