Υπό την απειλή απεργίας μέσα στην τουριστική περίοδο βρίσκεται ο ξενοδοχειακός κλάδος στο Ηράκλειο καθώς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αντιδρούν στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασής τους από τους ξενοδόχους.

Στη 1 και μισή το μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο να αποτραπεί η απεργία και με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να διεκδικούν επαναφορά της συλλογικής τους σύμβασης αλλά και εξάλειψη του φαινομένου της «μαθητείας» που πλήττει το επάγγελμά τους.

Όπως επισημαίνει ο γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, μετά την καταγγελία της σύμβασης οι μισθοί των συναδέλφων του κυριολεκτικά κατρακυλούν την ώρα που τουλάχιστον πέρυσι οι ξενοδόχοι είχαν αυξημένα έσοδα και κρατήσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους να απέχουν από την εργασία τους ακόμα και μέσα στην τουριστική σεζόν προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να δουλέψουν για μισθούς πείνας.

Από την άλλη πλευρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κατήγγειλε στις 18 Απριλίου την κλαδική σύμβαση επικαλούμενη την αλλαγή των συνθηκών, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ξενοδοχειακό κλάδο, την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού και τις δυσκολίες των επιχειρήσεων για την κάλυψη του κόστους της λειτουργίας τους. Οι ξενοδόχοι και στο Ηράκλειο ζητούν τη σύναψη νέας σύμβασης ενώ πανελλαδικά προωθούνται και νέα μοντέλα ελαστικής εργασίας στα ξενοδοχεία όλης της χώρας.

Η συνάντηση στο Ηράκλειο γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης ενώ θα παραστεί και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ηρασκλείου.


Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook