Στους ορκωτούς λογιστές παραδόθηκαν, την Παρασκευή, από την δημοτική αρχή του δήμου Ρεθύμνου τα πρωτόκολλα με το υλικό που συγκέντρωσε η επιτροπή απογραφής και αφορά την περιουσία των τεσσάρων τέως καποδιστριακών δήμων που συγκροτούν τον σημερινό Καποδιστριακό δήμο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα.

Το σημείο κλειδί στο υλικό αυτό, που είναι τεράστιου όγκου, αποτελούν τα οικονομικά στοιχεία των τεσσάρων δημοτικών ταμείων και ειδικότερα το ύψος του ποσού οφειλών τους προς τρίτους, από τα οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη του καθενός από τους τέως δήμους για τα επόμενα χρόνια.

Οι ορκωτοί λογιστές εντός του επόμενου δεκαημέρου θα παραδώσουν στο δημοτικό συμβούλιο την έκθεσή τους και τις προτάσεις τους σε σχέση με κάθε ένα από τα πρωτόκολλα που παρέλαβαν. Θα κρίνουν δηλαδή ποια ποσά πρέπει να περαστούν στο νέο δήμο ως νόμιμες οφειλές τις οποίες οφείλει να εξοφλήσει ή ποιες είναι αμφισβητούμενες και θα προτείνουν να μην εγγραφούν στο νέο δήμο αλλά να διερευνηθούν περαιτέρω και ενδεχομένως θα χρειαστεί να πάρουν τη δικαστική οδό.

Το πόρισμα και οι προτάσεις τους θα δώσουν την εικόνα της διαμορφούμενης οικονομικής κατάστασης του μητροπολιτικού δήμου ενώ και σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί η τύχη των τέως δήμων αφού θα καθορίσουν εάν κάποιος απ’ αυτούς θα μπει σε καθεστώς επιτήρησης.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην αποδεχτούν οι ορκωτοί λογιστές κάποια τιμολόγια για την έκδοση των οποίων δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία ενώ πιθανόν είναι να μην αποδεχτούν και τα ποσά για τα οποία υπάρχουν απλά βεβαιώσεις αναγνώρισης οφειλών προς τρίτους από τέως δημάρχους. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές στον τέως δήμο Αρκαδίου όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι εξ άλλου ήδη γνωστή η ροσφυγή εργολάβων και προμηθευτών στη δικαιοσύνη μέσω της οποίας ζητούν την εξόφλησή τους.

«Είναι στην κρίση των ορκωτών λογιστών τι θα περάσουν ως πραγματικές οφειλές στο νέο μας δήμο και ποια ποσά θα χαρακτηρίσουν ως παράτυπα ή και παράνομα για τα οποία δηλαδή δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αυτοί είναι και η ασφάλεια μας διότι δεν θα μπορεί κανείς να κάνει λόγο για αυθαιρεσία δική μας, δεν θα μπορεί να πει ότι η δημοτική αρχή κάνει πολιτική με αυτό το θέμα» επισημαίνει ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής απογραφής που ασχολήθηκαν με τα οικονομικά των τεσσάρων τέως δήμων, διαπίστωσαν μεγάλη ακαταστασία στον δήμο Αρκαδίου, νοικοκυρεμένο ταμείο στον τέως δήμο Λαππαίων και μικρές αταξίες στον τέως δήμο Νικηφόρου Φωκά χωρίς όμως να «σέρνουν» πίσω τους προβλήματα ουσιαστικά.

Το πόρισμα με τις προτάσεις των ορκωτών λογιστών θα παραδοθεί στο δημοτικό συμβούλιο τα μέλη του οποίου θα κληθούν με ψηφοφορία να αποφασίσουν αν θα το εγκρίνουν ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιχειρηματολογήσουν σχετικά. Η διαδικασία πάντως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σύντομα έτσι ώστε μέχρι την 31η Μαρτίου το Σώμα να προχωρήσει στη διαδικασία ισολογισμού έναρξης χρήσης για το νέο δήμο.

Να σημειωθεί ότι ένας τέως δήμος μπορεί τα τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης αν αποδειχτεί ότι τα οφειλόμενα του είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδά του. Τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται πως θα δούμε το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα. Οι δήμοι που θα μπουν στη διαδικασία της επιτήρησης θα πάρουν μεν χαμηλότοκα δάνεια για να εξοφλήσουν τα συγκεκριμένα ποσά που θα αναφέρονται στο πόρισμα των ορκωτών και θα είναι αποδεκτά από το δημοτικό συμβούλιο αλλά παράλληλα στη συνέχεια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδά τους σε έργα αλλά θα πηγαίνουν σε τόκους και στην αποπλήρωση των δανείων τους. Ακόμα και το ποσό που θα πάρουν από τη ΣΑΤΑ δεν θα μπορούν να το διαθέτουν στην εκτέλεση έργων αλλά στην εξυπηρέτηση του δανείου που θα έχει πάρει από την διαδικασία επιτήρησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook