Στην τσιμπίδα της εφορίας κινδυνεύουν να πιαστούν (και μάλιστα εν αγνοία τους) οι ελεύθεροι επαγγελματίες μαζί με όσα φυσικά πρόσωπα δεν καταφέρουν να συλλέξουν εφέτος το απαιτούμενο ποσό των λεγόμενων «ηλεκτρονικών αποδείξεων», δηλαδή των δαπανών που γίνονται με τραπεζικές κάρτες εμβάσματα κλπ. Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός από τον αυξημένο φόρο εισοδήματος που θα κληθούν όσοι βρίσκονται κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα θα βρεθούν και αντιμέτωποι με έξτρα φόρο 22%, εάν δεν έχουν συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο λίγων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 για να καλύψουν τυχόν τη διαφορά που έχουν από το νέο όριο και να αποφύγουν το πρόστιμο.

Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν το 2024 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 θα πρέπει να δηλώσουν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο και μπορεί να φθάσει έως τα 50.000 ευρώ.

Μέχρι και το 2022, το σύνολο των αποδείξεων που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι υπολογίζονταν με βάση το ύψος των καθαρών κερδών που δήλωναν. Από φέτος, οι απαιτούμενες αποδείξεις υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο θα είναι υψηλότερο. Αν οι επαγγελματίες δεν καταφέρουν να πραγματοποιήσουν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που να καλύπτουν το 30% του τεκμαρτού εισοδήματος θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν.

Με βάση τα όσα ισχύουν:

Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Οι δαπάνες για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.).
Το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που εντός του 2023 έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος πρέπει να καλύψουν ποσοστό όχι 30% αλλά 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος.

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Για τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επίσης στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Για τους φορολογούμενους με κατασχεμένους έναν ή περισσότερους λογαριασμούς, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί άλλα και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για το εάν θα κάλυψαν ή όχι μέχρι το τέλος του έτους το 30% του φετινού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς απαλλάσσονται πλήρως από το μέτρο.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook