Στις 4.000 ευρώ έχει πλέον ορισθεί το ανώτατο όριο των μικτών μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση και επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Παράλληλα μειώνεται κατά 10% το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων, όταν αυτές υπερβαίνουν, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, τα 1.800 ευρώ.

Eξαιρέσεις

Από την εν λόγω μείωση, εξαιρούνται το οικογενειακό και το επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας και τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα. 

Από το ανώτατο πλαφόν των 4.000 ευρώ εξαιρούνται οι απολαβές των προέδρων, διοικητών και διευθύνοντων συμβούλων των ΔΕΚΟ και των ΝΠΙΔ.

Έλεγχοι

Η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ ζητεί από τις δημόσιες επιχειρήσεις να προχωρήσουν άμεσα σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ορισθούν ορκωτοί λογιστές για τον έλεγχο των τριμηνιαίων και των ετήσιων καταστάσεων του 2010.

Παράλληλα, οι εσωτερικοί ελεγκτές στις επιχειρήσεις, καλούνται να ελέγχουν σε μηνιαία βάση για κάθε εταιρεία την εφαρμογή των μισθολογικών μειώσεων, καθώς τις λειτουργικές δαπάνες, σε μια ευρύτερη προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων.

Επιπλέον, η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ εξηγεί ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για τα οικονομικά στοιχεία τους, για να είναι ευχερής η παρακολούθηση, αλλά και η όποια παρέμβαση απαιτηθεί. Ειδικά για τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια 2011-2013, η προθεσμία υποβολής τους παρατείνεται έως τις 24 Ιανουαρίου 2011.

Σχετικά με τις αποδοχές των εργαζομένων, η μείωση θα γίνεται στο σύνολο των αποδοχών όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 1.800,00 ευρώ και όχι μόνο στο ποσό κατά το οποίο υπερβαίνουν την βάση των 1.800,00 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook