Το τερπνόν μετά του ωφελίμου συνδύασε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της περιφερειακής ενότητας Χανίων, καθώς πέρα από το εορταστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και τον συμβολισμό που ήθελε να προσδώσει σε αυτήν με την παρουσία του, δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει εμμέσως πιέσεις για δύο σημαντικά έργα της Κρήτης τα οποία κινδυνεύουν με οπισθοδρόμηση αν δε γίνουν άμεσες ενέργειες.

Το ένα έργο αφορά στον ΒΟΑΚ για τον οποίο όπως είπε έπρεπε να έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές τονίζοντας ότι αν δεν ξεκινήσει το έργο δε θα απορροφηθούν χρήματα από Ταμείο Ανάκαμψης. «Ζητάμε από τους υπουργούς, τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, να προχωρήσει το έργο από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί και γνωρίζω το ενδιαφέρον του για να τελειώσει η δημοπρασία αυτή, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι 430 εκατ. ευρώ είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρέπει να απορροφηθούν. Αν δεν ξεκινήσει το έργο δε θα μπορούν να απορροφηθούν. Πρέπει το έργο να ξεκινήσει γιατί το έργο ειδικά από την Κίσαμο μέχρι το Ηράκλειο είναι δύσκολο». είπε ο Περιφερειάρχης

Επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ακόμα έργο που αφορά στο επαρχιακό δίκτυο του Ρεθύμνου και των Χανίων και κινδυνεύει να απενταχθεί. Για το έργο υπάρχουν όπως είπε ήδη 27 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, όμως έχουν προσφύγει ο πρώτος με τον δεύτερο ανάδοχο στα δικαστήρια και δεν έχει αποφανθεί ακόμα το Συμβούλιο Επικρατείας. Αποτέλεσμα είναι λόγω της καθυστέρησης αυτής να κινδυνεύει το έργο να απενταχθεί. «Δε γίνεται ένα έργο 27 εκατ. να χαθεί για την Κρήτη γιατί μπορεί να καθυστερήσει για ένα μήνα το ΣτΕ. Θέλουμε και τη βοήθεια των βουλευτών εδώ να πιέσουν, ώστε το αρμόδιο υπουργείο να δώσει μια τρίμηνη παράταση για να μη χαθούν τα χρήματα αυτά» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.

Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κρήτης έκανε ειδική αναφορά στο έργο των Νεωρίων, το οποίο όπως είπε, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, η Περιφέρεια Κρήτης το πρόταξε στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την έγκρισή του.

Να σημειωθεί ότι η παρουσία του κ. Αρναουτάκη για 13η συνεχόμενη χρονιά στην κοπή πίτας της περιφερειακής ενότητας Χανίων έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Όπως είπε: «Για 13η συνεχή χρονιά βρίσκομαι στην κοπή της πίτας εδώ στα Χανιά, σηματοδοτώντας την ενότητα του νησιού, την ισόρροπη ανάπτυξη και τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από το να κάνει η αιρετή περιφέρεια πράξη την ενότητα από το ένα μέρος της Κρήτης στο άλλο»

Ο κ. Αρναουτάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη δουλειά της τη Γενική Διευθύντρια Τεχνικών Έργων, Ελένη Δοξάκη για την οποία μίλησε με πολύ θερμά λόγια. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν την περιφερειακή αρχή ανανέωνοντας τη θητεία της και κάλεσε τους άξιους όπως είπε συναδέλφους του από τους υπόλοιπους συνδυασμούς του περιφερειακού συμβουλίου να συνεργαστούν ώστε να τρέξουν τα μεγάλα έργα χωρίς οπισθογυρίσματα.

Ο τυχερός που πήρε το φλουρί

Νωρίτερα είχε τελεστεί ο αγιασμός στην περιφερειακή ενότητα Χανίων για το νέο έτος, παρουσία φορέων των Χανίων.

Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος απηύθυνε χαιρετισμό και στο τέλος απευθύνθηκε στον περιφερειάρχη Κρήτης με μια μαντινάδα:

Την πίτα έκοψε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο οποίος μοίρασε τα κομμάτια.

Ο τυχερός για φέτος που βρήκε το φλουρί, ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελ. Βενιζέλος, Νίκος Παπαδάκης. Το φλουρί αντιστοιχούσε σε ένα σετ γραφείου

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook