Στο κλείσιμο του σχολείου τους μέχρι και την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου προχωρά το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Χανίων που όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, βάσει δικών του πληροφοριών για συζητήσεις πιθανού ενδεχομένου μετατροπής του 2ου Λυκείου σε Πειραματικό Λύκειο, θέλει να αποτρέψει αυτό το σενάριο.

Να σημειώσουμε ότι εκτός από το 2ο Γυμνάσιο, κλειστά είναι το 2ο λύκειο και 1 ο ΕΠΑΛ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Χανίων:

«Επανερχόμαστε σήμερα στο θέμα του Πειραματικού Λυκείου, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι από χθες συζητείται και πάλι ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο, η μετατροπή του 2ου Λυκείου σε Πειραματικό Λύκειο. Αν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι το 2ο ΓΕΛ καταργείται και τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου θα διασκορπίζονται μακριά από το σπίτι τους και τη γειτονιά τους στα υπόλοιπα ήδη κορεσμένα λύκεια της πόλης, στη Ν.Χώρα, στην Αμπεριά, στον Κουμπέ και πιθανόν και παραπέρα.

Είναι αδιανόητο τρία χρόνια μετά την ίδρυση του Πειραματικού Γυμνασίου, να μην υπάρχει μέριμνα και σχεδιασμός για τη στέγαση του Πειραματικού Λυκείου και σήμερα, στο παρά πέντε, οι αρμόδιοι φορείς να προσπαθούν να καλύψουν τη δική τους ολιγωρία καταφεύγοντας στην εύκολη λύση, να καταργήσουν δηλαδή ένα υφιστάμενο λύκειο της πόλης, της αντίστοιχης γειτονιάς, προκειμένου να στεγάσουν το Πειραματικό Λύκειο, διαταράσσοντας συνολικά τη σχολική κοινότητα των Χανίων.

Υπάρχει επίσης ενημέρωση ότι την Πέμπτη 11/1 ή την Παρασκευή 12/1, θα αναλάβει ο νέος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος είναι υπέρ της άποψης να μετατραπεί ένα υφιστάμενο λύκειο σε Πειραματικό. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι η απόφαση για μετατροπή κάποιου υφιστάμενου λυκείου θα έχει ήδη παρθεί ατύπως προ της ανάληψης των καθηκόντων του. Επειδή όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονται το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο μεταξύ των αρμοδίων φορέων, χωρίς καμία συζήτηση με τη σχολική κοινότητα και χωρίς να βγαίνει κανείς δημόσια να πάρει ξεκάθαρη θέση, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε προ τετελεσμένου και να είναι πλέον αργά για αντιδράσεις.

Για το λόγο αυτό και καθώς δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Χανίων προχώρησε σήμερα σε ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συλλόγου για το κλείσιμο ή μη του σχολείου μας από αύριο Τετάρτη 10/1 μέχρι και την Παρασκευή 12/1, στην οποία υπήρξε καθολική συμμετοχή των γονιών. Σε μόλις 5 ώρες ψήφισαν συνολικά 586 γονείς, οι οποίοι στο συντριπτικό ποσοστό τους 97,4% (571 γονείς) συμφώνησαν στο κλείσιμο του σχολείου και μόνο σε ποσοστό 2,6% (15 γονείς) διαφώνησαν. Το ποσοστό αυτό δείχνει την καθολική αγωνία και αντίθεση των γονιών του 2ου Γυμνασίου στην τυχόν μετατροπή του 2ου ΓΕΛ σε Πειραματικό Λύκειο.

Κανένας μας δεν θέλει τα σχολεία κλειστά, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε άλλο περιθώριο αντίδρασης και είμαστε αναγκασμένοι να πράξουμε με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να κάνουμε απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους αρμοδίους ότι δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση την κατάργηση του 2ου ΓΕΛ και τη μετατροπή του σε Πειραματικό Λύκειο.

Καλούμε όλους τους γονείς μαζί με τα παιδιά τους αύριο Τετάρτη 10/1 στις 7:45 έξω από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων. Η παρουσία όλων είναι πολύ σημαντική για να περάσει, για ακόμα μια φορά, το μήνυμα της καθολικής και έντονης αντίθεσης της σχολικής κοινότητας του 2ου Γυμνασίου, γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, στην τυχόν μετατροπή του 2ου ΓΕΛ σε Πειραματικό Λύκειο.»

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Ελ Βενιζέλου

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

« Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός διδάσκονται μέσα αλλά και έξω από τις αίθουσες» – Οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου για το Πειραματικό

Διαμαρτυρόμαστε για την ανικανότητα σχεδιασμού μιας βιώσιμης λύσης για την λειτουργία Πειραματικού Λυκείου χωρίς να πειραχθούν τα υφιστάμενα Λύκεια, γεγονός που έχει προκαλέσει πρωτοφανή αναστάτωση στον χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας διαταράσσοντας την ηρεμία αλλά και την καθημερινότητα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών των σχολείων του Δήμου μας.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στα άμεσα εμπλεκόμενα σχολεία που απειλούνται με κατάργηση σε οποιαδήποτε περιοχή των Χανίων.

Συμπορευόμαστε με τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές και συναδέλφους, αλλά και με τους γονείς και κηδεμόνες, προκειμένου να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια «τακτοποίησης» του ζητήματος με αυθαίρετο εκτοπισμό μαθητών και καθηγητών κάποιου σχολείου, προκειμένου να υπάρξει στέγη για το Πειραματικό.

Εκφράζουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να διδάσκουμε αξιοπρέπεια και σεβασμό όχι μόνο μέσα στις αίθουσες αλλά και έξω από αυτές και η παρούσα συγκυρία αποτελεί ιδανική ευκαιρία:

  • υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών να είναι μαθητές στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς τους χωρίς καμία εξαίρεση.
  • απαιτούμε από την Πολιτεία να επιδείξει την απαιτούμενη ηθική στάση και να βρει λύση για το Πειραματικό Λύκειο χωρίς αυτή να λειτουργήσει εις βάρος κανενός.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook