φωτο: Eurokinissi
Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Μια διαδικασία η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα και αφορά στον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο της κατάστασης όλων των δημόσιων κτιρίων.

Όπως είπε –  στο περιθώριο της συνάντησης στην αντιπεριφέρεια Χανίων για την μεγάλη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη – ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, προτεραιότητα για τους ελέγχους  θα δοθεί σε σχολικά κτίρια και νοσοκομεία ενώ θα ακολουθήσουν όλα τα δημόσια κτίρια.

Ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαιδευτική ενημέρωση περίπου 2.000 μηχανικών και τα ψηφιακά δεδομένα που θα προκύψουν από τους ελέγχους θα καταχωρηθούν στην βάση δεδομένων του ΟΑΣΠ.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού οι έλεγχοι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ενώ στην συνέχεια «ευελπιστούμε  ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε όλα τα ιδιωτικά κτίρια της χώρας».

Σε ότι αφορά στο κόστος αποκατάστασης των δημόσιων κτιρίων στα οποία οι έλεγχοι θα διαπιστώσουν σημαντικά προβλήματα αντισεισμικής συμπεριφοράς, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε πως «είναι καλύτερα να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε, ποια είναι η κατάσταση των κτιρίων, παρά να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ενώ διευκρίνισε ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες έτσι ώστε να εξευρεθούν τα κονδύλια για τις επεμβάσεις που θα χρειαστούν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook