Με αλματώδεις ρυθμούς προχωρά η κατασκευή στο Ηράκλειο του Σταθμού Μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης Αττικής.

Με δεδομένη την ικανοποιητική πορεία του συνόλου του έργου, που εκτελείται εντός χρονοδιαγραμμάτων, υπολογίζεται ότι ο Σταθμός Μετατροπής της ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Όπως είχε αναφέρει χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κρήτης, βάσει του σχεδιασμού του έργου το καλώδιο αναμένεται να λειτουργήσει εμπορικά εντός του 2025.

Την ταχεία πρόοδο των εργασιών διαπίστωσαν από κοντά στελέχη της ΑΔΜΗΕ και της τοπικής αυτοδιοίκησης που επισκέφθηκαν σήμερα το εργοτάξιο.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής νέων έργων μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, Μιχάλης Χατζηπάνος, το έργο της διασύνδεσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην Κρήτη καθώς θα άρει για πάντα την ενεργειακή της εξάρτηση. «Έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία για την ηλέκτριση και είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος του χρόνου θα την πετύχουμε». Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των συνοδών έργων: «Ουσιαστικά μεταθέτουν το κέντρο ενέργειας του νησιού, στη Δαμάστα το οποίο πρέπει να συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο της Κρήτης. Τα συνεργεία μας ξεκινούν από τον επόμενο μήνα την κατασκευή τους προκειμένου να είμαστε έτοιμοι πολύ νωρίτερα από το τέλος του χρόνου, αυτός είναι ο στόχος».

Ο κ. Χατζηπάνος τόνισε ότι ο Σταθμός στη Δαμάστα θα είναι κατά κανόνα αυτόματος, παρόλα αυτά ένας μικρός αριθμός προσωπικού θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις για να υποστηρίζει τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή έργου της “Αριαδνη Intercomnection”, Άγγελο Σταματέλη: «Στο συγκεκριμένο έργο χρησιμοποιείται τεχνολογία αιχμής που δίνει τη δυνατότητα να διασυνδεθούμε σε μικρά και ασθενή συστήματα όπως αυτό της Κρήτης και της Κύπρου, είναι μια γνώση που υπάρχει σε λίγες εταιρείες στον κόσμο. Είμαστε περήφανοι που ασχολούμαστε με αυτό το έργο και μπορούμε να το φέρουμε σε πέρας. Μόλις ολοκληρωθεί θα μπορέσει να συνεχίσει εδώ η γραμμή και να πάει στην Κύπρο σε πρώτη φάση και μετά στο Ισραήλ.

Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή και ηλεκτρίσουμε θα αρχίσει μια περίοδος δοκιμών διάφορων υποσυστημάτων καθώς και της δοκιμαστικής λειτουργίας. Αυτό το έργο προσομοιάζει περισσότερο σε ένα σταθμό – γιατί έχει τη δυνατότητα να στηρίζει το σύστημα – παρά σε μία απλή διασύνδεση. Υπολογίζουμε ότι στα μέσα του 2025 θα έχουμε μπει σε κανονική λειτουργία».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, τόνισε πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτό για την Κρήτη, καθώς θα αλλάξει, όπως είπε, τον ενεργειακό χάρτη της Κρήτης:

«Θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή επάρκεια, δίνοντας τη δυνατότητα στις μονάδες που ήδη λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα να σταματήσουν την λειτουργία τους τα επόμενα χρόνια. Η Κρήτη είναι το παράδειγμα ενός νησιού που θα είναι ελεύθερο από ορυκτά καύσιμα. Ελπίζουμε στα επόμενα 5-6 χρόνια να υπάρχουν οι μονάδες σε ψυχρή εφεδρεία. Αυτός είναι ο στόχος.

Ως περιφέρεια είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε στην αδειοδότηση των συνοδών έργων, που είναι τα δίκτυα υψηλής τάσης που θα μεταφέρουν το ρεύμα από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη. Ήδη έχει έρθει το δίκτυο στα Χανιά» υπογράμμισε ο κ. Ξυλούρης και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να μπούμε σε μια καινούρια πολιτική αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Τώρα έχουν μπει στο τραπέζι οι υπεράκτιες, που θα είναι το καινούριο πεδίο παραγωγής ενέργειας».

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ανταποδοτικά έργα που έχουν γίνει και θα γίνουν στην περιοχή βάσει συμφωνιών.

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook