Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Οι δημότες των Χανίων θα αναγκαστούν να πληρώσουν τον… «φουσκωμένο» λογαριασμό που επεφύλαξε η κεντρική εξουσία για τους δήμους το 2024.

Σειρά αποφάσεων και νομοθετημάτων οδηγούν τους δήμους σε οικονομική ασφυξία με αποτέλεσμα όλοι οι δήμαρχοι των Χανίων, να δηλώνουν ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση από την κεντρική εξουσία, θα αναγκαστούν το μεγάλο οικονομικό βάρος που επωμίζονται από το 2024 να το μετακυλήσουν στους δημότες.

Το δύσκολο αυτό πλαίσιο λειτουργίας που διαμορφώνεται για τους δήμους, συζήτησαν σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη όλοι οι δήμαρχοι του νομού.

Όπως εξήγησαν, έχουν από φέτος να αντιμετωπίσουν πολλαπλά μέτωπα που προσθέτουν ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος στις πλάτες των δήμων:

  • Το τέλος ταφής απορριμμάτων εκτοξεύει το κόστος λειτουργίας των δήμων. Οι δήμαρχοι των Χανίων χαρακτήρισαν το τέλος αυθαίρετο και άδικο. Ειδικότερα επιβάλλονται αναδρομικά τέλη 20 ευρώ ανά τόνο για το 2022, 25 ευρώ ανά τόνο για το 2023 και 30 ευρώ ανά τόνο για το 2024. Όμως στην περίπτωση των Χανίων τα απορρίμματα μεταφέρονται στο Ακρωτήρι και υφίστανται διαλογή και επεξεργασία για ανακύκλωση από τη ΔΕΔΙΣΑ. Παρόλα αυτά, τα Χανιά θα κληθούν να πληρώσουν τέλος ταφής για το σύνολο των απορριμμάτων παρόλο που στο 40% της ποσότητας αυτής δεν υπήρξε ταφή αλλά ανακύκλωση.
  • Η παρακράτηση του 20% από το τέλος παρεπιδημούντων αποφασίστηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου με εφαρμογή από 1/1/24. Η παρακράτηση αυτού του θεσμοθετημένου πόρου των δήμων και η διαχείρισή του από την ΑΑΔΕ, σημαίνει αυτομάτως τεράστιες απώλειες στα έσοδα των δήμων.
  • Από φέτος η ευθύνη καθαρισμού του οδικού δικτύου, τόσο του εθνικού (ΒΟΑΚ και ΠΕΟ) όσο και του επαρχιακού, περνά στους δήμους, με τους δημάρχους να τονίζουν ότι γι’ αυτήν την επιπλέον αρμοδιότητα και ευθύνη δεν πήραν από το κράτος πρόσθετους πόρους ή προσωπικό.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο βασικά σημεία που «τινάζουν στον αέρα» τους προϋπολογισμούς των δήμων. Όλοι οι δήμαρχοι των Χανίων δήλωσαν πως αν δεν αλλάξει κάτι από την κεντρική εξουσία, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους δημότες.

Για τον λόγο αυτό θα αποστείλουν ένα κοινό έγγραφο τόσο στα συναρμόδια υπουργεία όσο και στους τοπικούς βουλευτές, στο οποίο θα περιγράφουν την κατάσταση και θα ζητούν λύσεις από την κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε μια λύση για να καλυφθεί το μεγάλο αυτό κόστος, θα μπορούσε να είναι η απόδοση στους δήμους του 60% του τέλους διανυκτέρευσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook