Η έκθεση έγγραφων στοιχείων με προσωπικά δεδομένα πρώην τροφίμων του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Θηλέων Παπάγου, στοίχησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης πρόστιμο 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο είχε επιβληθεί το 2007 στο υπουργείο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και επικυρώθηκε τώρα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τόσο για την ανεξάρτητη αρχή όσο και για το ΣτΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην αρμοδιότητα του οποίου άνηκε το συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα, φέρει ευθύνη επειδή δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πρώην τροφίμων του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Θηλέων Παπάγου, το οποίο έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 1997.

Το αποτέλεσμα ήταν τα ευαίσθητα αυτά στοιχεία να είναι βρίσκονται για χρόνια εκτεθειμένα στους χώρους του ιδρύματος, κάτι που διαπίστωσαν και οι ελεγκτές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όταν επισκέφθηκαν το κτίριο έπειτα από καταγγελία δημοσιογράφου το 20007.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη έφοδό τους οι ελεγκτές της Αρχής διαπίστωσαν ότι οι πόρτες του Ιδρύματος ήταν ανοικτές και ότι το κτίριο είχε γίνει καταφύγιο αστέγων και ναρκομανών.

Παράλληλα, εντόπισαν σκόρπιες ταυτότητες των τροφίμων, στις οποίες αναγράφονται και δεδομένα υγείας, φακέλους τροφίμων με λεπτομέρειες για την σωματική και ψυχική υγεία τους, το ποινικό ιστορικό τους, την προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά τους, όπως επίσης βρέθηκαν άλμπουμ με φωτογραφίες των τροφίμων με επισκέπτες κ.λπ. Συνολικά, εντοπίστηκαν περισσότερα από 1.000 έγγραφα δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ήταν ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά από τον Δήμο ή την Αστυνομία και ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε στους χώρους του ιδρύματος δεν οφείλεται σε πλημμελή φύλαξη, αλλά σε παράνομες ενέργειες τρίτων προσώπων

Οι ισχυρισμοί, ωστόσο, του υπουργείου απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία με την υπ’ αριθμ. 1622/2012 απόφασή τους επικύρωσε την επιβολή προστίμου που είχε αποφάσισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook