Σήμερα θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την πληρωμή ή μη του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ, που λήγει και ανήκει στην κατηγορία των ομολόγων αγγλικού δικαίου παλαιάς έκδοσης που έμειναν εκτός PSI. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι το ομόλογο δεν πρέπει να πληρωθεί, όπως άλλωστε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει τους κατόχους των ομολόγων αυτών, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής διαγραφής του χρέους (PSI). Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν να ζητήσουν γραπτώς την εισήγηση του κ. Παπαδήμου ως ο πλέον αρμόδιος σχετικά με το θέμα δεδομένου ότι και η τοποθέτησή του στην πρωθυπουργία είχε ως βασικό σκοπό την υλοποίηση του PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Βενιζέλο αλλά και με τον κ. Τσίπρα χθες το βράδυ και σήμερα αναμένεται να αποστείλει την εισήγησή του γραπτώς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την περίπτωση που αποφασισθεί η μη πληρωμή του ομολόγου, καθώς μια τέτοια απόφαση έχει πολύ σοβαρές νομικές και πολιτικές συνέπειες, κάτι που αποδέχεται και ο κ. Βενιζέλος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί πάντως έλαβαν ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους, το οποίο αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα πληρωμής του ομολόγου. Η άποψη του ΟΔΔΗΧ είναι ότι ακόμη κι αν πληρωθεί το παρόν ομόλογο, κάτι που μπορεί να γίνει έως τα τέλη Μαΐου, αυτό ως πράξη δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση που μπορεί να αποφασίσει να μην πληρώσει τα υπόλοιπα 6,1 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που δεν έχουν υπαχθεί στο PSI.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook