Καθήκοντα προέδρου από τον Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Σοσιαλιστής Ολάντ επέλεξε μία λιτή τελετή ανάληψης των εξουσιών ως ένα μήνυμα για την πενταετία του στην εξουσία, εν μέσω οικονομικής κρίσης και αύξησης της ανεργίας.

Ο Φρ.Ολάντ στο πρώτο μήνυμά του προς τους Γάλλους πολίτες παραδέχθηκε ότι οι δυσκολίες θα είναι σημαντικές, αλλά απηύθυνε μήνυμα ενότητας.

«Στέλνω μήνυμα αυτοπεποίθησης στους Γάλλους» είπε ο νέος Γάλλος πρόεδρος -ο πρώτος Σοσιαλιστής εδώ και 17 χρόνια-, λέγοντας ότι προτεραιότητά του θα είναι η παραγωγή και όχι η κερδοσκοπία.

«Η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της πάνω μας» είπε, τονίζοντας ότι θα προτείνει στους Ευρωπαίους συμμάχους μία νέα συμφωνία που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με τη μείωση του ελλείμματος.

Η διαδικασία της ορκωμοσίας ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί (ώρα Γαλλίας) με την άφιξη του Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Εκεί τον Σοσιαλιστή πολιτικό υποδέχθηκε ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο απερχόμενος πρόεδρος παρέδωσε στον νέο πρόεδρο τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα και άλλους απόρρητους φακέλους πριν από τη σύντομη τελετή ορκωμοσίας, την οποία παρακολούθησαν περίπου 400 προσκεκλημένοι.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν η ηγέτιδα των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ανάμεσα σε άλλους.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με 21 κανονιοβολισμούς.

Ο νέος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια -σύμφωνα με την παράδοση- τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου, όπου θα ανάψει τη φλόγα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας για να υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της προεδρίας του, «εκπαίδευση» και «κοινωνική ενσωμάτωση»: τον Ζιλ Φερί, πατέρα της κοσμικής, δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τη Μαρί Κιουρί, πολωνικής καταγωγής, Γαλλίδα επιστήμονα που τιμήθηκε με το διπλό Νομπέλ Φυσικής και Χημείας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος έχει καλέσει τους Παριζιάνους να έλθουν να υποδεχθούν τον νέο πρόεδρο.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη το όνομα του πρωθυπουργού του.

Υποψήφιοι για το αξίωμα φέρονται οι Ζαν - Μαρκ Ερό, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας, και η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

Στη συνέχεια, ο Ολάντ θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνάντηση γνωριμίας με την Άνγκελα Μέρκελ.