Μετά την Microsoft και η Google προχωρά βάσει του σχεδίου που είχε ανακοινώσει στην δημιουργία των δικών της data centers, με ορίζοντα το 2030, στην Αττική, καθιστώντας την Ελλάδα, σταδιακά, περιφερειακό κόμβο διακίνησης και αποθήκευσης δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Tα data centers προσδίδουν στην χώρα ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στην ψηφιακή εποχή, την ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη «εισβάλλει» όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων ενώ είναι δεδομένο πως θα απαιτηθεί πρόσθετη υπολογιστική ισχύς αλλά και πιο «ανθεκτικές» ψηφιακές υποδομές.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση της Google είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και είχε αναφερθεί ότι η υλοποίησή της θα γίνει εντός τριετίας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το Cloud Region της Google, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελείται από τρία data centers, θα λειτουργήσει το 2025.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, προχωρά κανονικά με στόχο το 2025 να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο δεδομένων με την Μεταμόρφωση να «παίζει» δυνατά για να το φιλοξενήσει. Το ακριβές ύψος της επένδυσης παραμένει άγνωστο για την ώρα.

Aκόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν η Google θα χτίσει τα δικά της data centers ή θα συνεργαστεί με υφιστάμενα με το δεύτερο σενάριο να προκρίνεται για να είναι συνεπής η εταιρεία με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει. Εκτιμάται πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Cloud Region

Η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region, μίας περιοχής δηλαδή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, στην Αττική αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, τονώνοντας κατά 2,2 δισ. δολάρια το εθνικό ΑΕΠ (περί τα 2 δισ. ευρώ) μέχρι το 2030, με τα οφέλη της επένδυσης να διαχέονται σε ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα.

Μία Cloud Region, η οποία βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ουσιαστικά αποτελεί μία περιοχή παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud) προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Κάθε Region έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει με εξαιρετικά μικρό χρόνο απόκρισης πληθώρα παροχών, όπως η αποθήκευση, οργάνωση, ανάλυση και ταχεία ανάκτηση δεδομένων, υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνει δραστικά τη διεκπεραίωση σύνθετων εργασιών, όπως η ταχεία εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η παραγωγή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας, το gaming υψηλών απαιτήσεων και η ψηφιακή μηχανοργάνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AlphaBeta Economics, μέχρι το 2030, το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Το πρώτο Google Cloud region στη χώρα θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι οργανισμοί να εξασφαλίζουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες πιο αξιόπιστα και σε υψηλότερες ταχύτητες. Το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά.

Με τη βοήθεια τόσο των τεχνολογιών αυτών, όσο και των εκπαιδευτικών πόρων του Google Cloud, η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τεχνικές ανάγκες της χώρας.

Δυναμικά στην εποχή των data centers η Ελλάδα

Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Με απλά λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers.

Πρόσφατα και το επενδυτικό πλάνο της Microsoft, προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, για την δημιουργία data centers στην Αττική, σε Σπάτα και Κορωπί, πήρε το πράσινο φως (έκδοση υπουργικής απόφασης και Προεδρικού Διατάγματος) με την εταιρεία εντός του Φεβρουαρίου να επιλέγει ανάδοχο για την κατασκευή του data center στα Σπάτα.

Oι εμβληματικές επενδύσεις κυρίαρχων παικτών στον τεχνολογικό κλάδο, όπως η Microsoft και η Google, στην χώρα μας αναμφίβολα στέλνουν ηχηρά μηνύματα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε τεχνολογικό hotspot.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά Data Center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων data center).

Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα data centers που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο: Αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας ενώ η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των data centers αποτιμήθηκε σε 735 εκατ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της εταιρείας ερευνών Arizton αλλά αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2028, δεδομένης της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8,78%, προσεγγίζοντας τα 1,21 δισ. δολάρια, περίπου 1,11 δισ. ευρώ.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook