Θετικό είναι το πρόσημο για τον τουρισμό στην Κρήτη το 2023 καθώς καταγράφηκε βάσει στοιχείων, αύξηση 6,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από την αύξηση του τουρισμού που σημειώθηκε το 2022 σε σχέση με το 2019, παρόλο που το 2022 ήταν μια χρονιά σημαντικής ανάκαμψης του τουρισμού, δεδομένου του εγκλεισμού που είχε προηγηθεί λόγω πανδημίας. Ωστόσο υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση τόσο όσον αφορά στον χαρακτήρα του τουριστικού προϊόντος όσο και στην έμπρακτη στήριξή του.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με θέμα τον τουρισμό, η καλεσμένη ως ομιλήτρια, ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, βλέπει συνέχιση της πετυχημένης όπως είπε στρατηγικής στον τουρισμό εντοπίζοντας ωστόσο πρόβλημα στη στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων: «Τα χρέη, τα βάρη και ο δανεισμός ήταν μεγάλος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να βοηθηθούν από την κυβέρνηση καθώς δεν μπήκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης ούτε μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς οι κανόνες που μπαίνουν από την κυβέρνηση δε διευκολύνουν αυτές τις επιχειρήσεις να αναβαθμιστούν. Είδαμε πριν κάποιους μήνες ότι έμειναν έξω από τις επιδοτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, τα τρίστερα καθώς για να ωφεληθούν έπρεπε να έχουν προδιαγραφές τετράστερων ξενοδοχείων, κάτι που δε γίνεται γιατί το κτιριακό τους δεν τους το επιτρέπει» είπε η κα Κουντουρά.

Την ίδια στιγμή τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 40-60% με αποτέλεσμα τα κέρδη να είναι μειωμένα λόγω του πληθωρισμού. Είναι αναγκαίο να στηριχθεί ο τουρισμός καθώς όπως υποστήριξε η κα Κουντουρά, για τη χώρα μας τα αμιγώς τουριστικά έσοδα είναι περίπου 23 δισ. ενώ στο σύνολό τους τα έσοδα, μαζί με τους υπόλοιπους τομείς που συμπαρασύρει ο τουρισμός, ανέρχονται περίπου στα 50-60 δισ.

Ως προς το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, η κα Κουντουρά είπε ότι το πρόβλημα της στέγασης στην Ελλάδα είναι μεγάλο και είναι απαραίτητο να μπουν κανόνες οι οποίοι πρωτίστως θα τηρούνται.

Στη σημαντική αύξηση της τάξεως του 6,5% αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου, κάνοντας λόγο για μέρες συνολικά πολύ μεγάλης ανάπτυξης τις οποίες διάγει η Κρήτη: «Τα μετρήσιμα και επιβεβαιωμένα στοιχεία δίνουν αύξηση και στις διανυκτερεύσεις και πολύ περισσότερο στα έσοδα. Η Κρήτη θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια φέτος». Όμως δε φτάνει αυτό, είπε ο κ. Κώτσογλου, παρουσιάζοντας συνοπτικά τους τομείς του στρατηγικού προγραμματισμού της περιφέρειας Κρήτης για τα έτη 2024-2028 τονίζοντας:

«Για μια Κρήτη που πρέπει να είναι διάσημη αλλά και διαφορετική – και να απαντά με μεγάλη εμφατικότητα στο τι άλλα πράγματα μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να κολυμπήσουμε – που πρέπει να είναι ανθεκτική ώστε να αντέχει στις κρίσεις, που πρέπει να είναι πράσινη και αειφόρος, να είναι smart για να καλεί και τις νέες κοινωνίες, που πρέπει να είναι συνεργατική για να συνδέει όλους τους φορείς και ολιστική για να έχει όλα τα έργα υποδομής που απαιτούνται»

Αναφερόμενος στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, ο κ. Κώτσογλου, δήλωσε πως το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 4% οι ξενοδοχειακές κλίνες δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι τα airbnb αυξήθηκαν από 98.000 στις 152.000. «Το airbnb αυτή τη στιγμή ειδικά στα Χανιά αποτελεί το 44% των βραχυχρόνιων μισθώσεων της Κρήτης, δηλαδή έχουμε στα Χανιά 63.000 κλίνες airbnb. Σε αυτή την περίπτωση αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό η εκμεταλλευσιμότητα της χανιώτικης γης αλλά αυτή η βιομηχανία που είναι τουρισμός και έχει τα δικά της χαρακτηριστικά δημιουργεί συλλογικές νίκες αλλά ατομικές ήττες» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού.

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook