Η PayPal πρόκειται να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 9%, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις οικονομικές πιέσεις, ενώ η Google έχει πει στο προσωπικό της να περιμένει περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας, κάπως ειρωνικά λόγω της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης για την ελάφρυνση του φόρτου εργασίας.

Η κλίμακα των τελευταίων περικοπών προσωπικού της Google είναι άγνωστη – η εταιρεία μείωσε 12.000 θέσεις εργασίας πέρυσι – αλλά η μείωση της PayPal αναμένεται να επηρεάσει περίπου 2.500 υπαλλήλους.

Τον Ιανουάριο χάθηκαν πάνω από 43.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, στον μεγαλύτερο γύρο απολύσεων από τότε που απολύθηκαν περισσότεροι από 56.000 εργαζόμενοι τον Μάιο του 2023.

Κατά μέσο όρο 1.174 εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας απολύονταν κάθε μέρα το 2023. Τον Ιανουάριο του 2024 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 1.389 ανά ημέρα. 

Μεγάλη επιτυχία… οι απολύσεις

Πέρυσι, η Meta διέθεσε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να περιορίσει τα κόστη της. Τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά αφορούσαν την «ενοποίηση εγκαταστάσεων» -κλείσιμο ή συγχώνευση γραφείων- και άλλο 1 δισεκατομμύριο δολάρια για απολύσεις, όπως γράφει το Business Insider.

Η εταιρεία λειτουργεί πλέον με 67.300 υπαλλήλους, σημειώνοντας εντυπωσιακή μείωση 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Και όλα αυτά σημαίνουν ότι τα περιθώρια κέρδους της Meta είναι πολύ καλύτερα: ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 16% (ένα ποσοστό που θα έκανε πολή ευχαριστημένες τις περισσότερες τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα ήταν πολύ ευχαριστημένες αυτές τις μέρες), τα λειτουργικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 62% και τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 69%.

Και ενώ ο Ζάκερμπεργκ και άλλοι ηγέτες της Big Tech διακήρυτταν είπαν ότι έκαναν περικοπές για να κάνουν τις εταιρείες τους πιο αποτελεσματικές και πιο δυναμικές, αυτά τα τελικά αποτελέσματα «λένε» πολλά: Θέλουν να δείξουν στη Wall Street ότι μπορούν ακόμα να αυξήσουν τα κέρδη – ακόμα και αν οι ένδοξες μέρες ιλιγγιώδους ανάπτυξης τους έχουν παρέλθει.

Οι εταιρείες τεχνολογίας

Συνολικά, περισσότεροι από 21.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν σε 76 εταιρείες τεχνολογίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης των συγκεκριμένων θεμάτων Layoffs.fyi.

Ο τεχνολογικός τομέας απώλεσε 168.032 θέσεις εργασίας το 2023 και αντιπροσώπευε τον υψηλότερο αριθμό απολύσεων σε όλους τους κλάδους, σύμφωνα με έκθεση των Challenger, Gray and Christmas νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτός ο αριθμός περιελάμβανε περισσότερες από 10.000 περικοπές στη Microsoft.

Αναλυτές και ειδικοί του κλάδου αναμένουν λιγότερες απολύσεις φέτος, με τις εταιρείες να αγωνίζονται πλέον να καλύψουν τη διαφορά στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης κάτι που είναι πιθανό να τις οδηγήσει να μειώσουν προσωπικό για να αντισταθμίσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν για την συγκεκριμένη τεχνολογία.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook