Φωτογραφία από Angelo Esslinger από το Pixabay

Τρία άτομα εντοπίστηκαν με ιλαρά και ακόμη δύο διερευνώνται ως «ύποπτα κρούσματα» στην Ελλάδα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημική έξαρση σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr τα δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα εμφανίστηκαν στα Χανιά και πρόκειται για μια 35χρονη η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ρουμανία και έναν 22χρονο από την Αλβανία.

Επίσης το τρίτο – προς το παρόν – επιβεβαιωμένο κρούσμα εντοπίστηκε στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ ελέγχονται δυο ακόμη κρούσματα στην Κρήτη σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους προηγούμενους νοσήσαντες.

Στο μεταξύ μέτρα για την αύξηση των εμβολιασμών  ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με στόχο την αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης μιας νέας επιδημίας ιλαράς, παρόμοιας με αυτή που είχε εμφανιστεί στη χώρα μας το 2017.

Τότε ήταν η τελευταία επιδημική έξαρση της ιλαράς που απασχόλησε την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και τη χώρα μας και άφησε πίσω της θύματα. Το 2017 σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 968 κρούσματα και 2 θάνατοι, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα.

Το 77% των κρουσμάτων αφορούσε παιδιά 0 έως 14 ετών, ενώ δεύτερη ηλικιακή ομάδα στον γενικό πληθυσμό, ήταν πολίτες 25 έως 44 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών ήταν, είτε ανεμβολίαστοι επαγγελματίες υγείας, είτε ανεμβολίαστοι και ατελώς εμβολιασμένοι πολίτες.

Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής επισημαίνει στο iatropedia.gr, πως η έξαρση της ιλαράς είναι κάτι που απασχολεί σημαντικά τα υγειονομικά συστήματα: «Το ’17 η μεγάλη έξαρση της ιλαράς σε τόσες πολλές χώρες ήταν μια πολύ ανησυχητική κατάσταση, γιατί η επιδημία έπληξε και τη χώρα μας και είχαμε και θύματα, όχι μόνο κρούσματα. Στην Ευρώπη είχαμε ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό θανάτων από ιλαρά την ίδια περίοδο», σημειώνει ο ίδιος.

Τα 6 μέτρα του υπουργείου Υγείας

  1. Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.
  2. Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
  3. Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
  4. Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.
  5. Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.
  6. Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.

Τα συμπτώματα της ιλαράς

Τα κλασικά συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν τετραήμερο πυρετό, βήχα, καταρροή και επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια). Ο πυρετός μπορεί να φθάσει έως και 40 °C . Η ύπαρξη κηλίδων Κόπλικ μέσα στο στόμα είναι παθογνωμονική (διαγνωστική) για την ιλαρά, αλλά συχνά δεν φαίνονται, επειδή είναι παροδικές και μπορεί να εξαφανιστούν εντός ημέρας από την εμφάνισή τους.

Το χαρακτηριστικό εξάνθημα της ιλαράς περιγράφεται ως ένα γενικευμένο, κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες  εξάνθημα που εμφανίζεται αρκετές ημέρες αφότου ξεκινήσει ο πυρετός. Πρωτοεμφανίζεται στο κεφάλι, πριν εξαπλωθεί για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, προκαλώντας συχνά κνησμό. Το εξάνθημα της ιλαράς εμφανίζεται 2-4 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και παραμένει μέχρι και οκτώ ημέρες, αλλάζοντας χρώμα από κόκκινο σε σκούρο καφέ προτού εξαφανιστεί.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια (χρόνος επώασης) ένα άτομο που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι περίπου 12 μέρες.

Ιλαρά: Κάνει εύκολα επιδημίες και έχει επιπλοκές

Σύμφωνα με την παιδίατρο και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, η νόσος είναι πολύ μεταδοτική. Ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να μολύνει 8 έως 12 άτομα.

«Αν είμαστε σε ένα δωμάτιο 10 άτομα που δεν έχουμε εμβολιαστεί ή δεν έχουμε νοσήσει για να έχουμε αντισώματα, θα νοσήσουν οι 9 από τους 10. Άρα η ιλαρά κάνει πολύ εύκολα επιδημίες και επηρεάζεται και η κοινότητα. Μπορεί να φέρει μια πολύ μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση», λέει η παιδίατρος.

Τέλος, δεν είναι καθόλου μια “απλή παιδική ασθένεια”, όπως νομίζουν ορισμένοι γονείς καθώς κάνει αρκετές και σοβαρές επιπλοκές, προσθέτει η ειδικός:

«Η ιλαρά γενικά να ξέρετε είναι πολύ “άτιμο” πράγμα. Κάνει σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονία που είναι και η αιτία θανάτου, αλλά και εγκεφαλίτιδες, οι οποίες μπορεί να έχουν και νευρολογικά υπολείμματα. Και μάλιστα υπάρχει και ένα ειδικό είδος εγκεφαλίτιδας που είναι η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα (ΥΣΠ) μια σπάνια μορφή χρόνιας, προοδευτικής φλεγμονής του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί και μετά από 20 χρόνια και καταλήγει συνήθως σε θάνατο» σημειώνει η αντιπρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων.

Το εμβόλιο της ιλαράς

Στην Ελλάδα, το εμβόλιο ιλαράς κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, εντάχθηκε στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το 1981  και το 1989 εντάχθηκε ως τριπλό εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς (MMR).

Γίνεται σε δύο δόσεις:

  • η πρώτη δόση μεταξύ 12 και 15 μηνών
  • η δεύτερη μεταξύ 2 και 4 ετών, το αργότερο.

“Υπάρχει και οδηγία να ελέγχουν και οι ενήλικες το εμβολιαστικό τους καθεστώς γιατί κάποιοι μπορεί να μην έχουν εμβολιαστεί, να μην έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Τη δεκαετία του ’80 εισήχθη η σύσταση για τις δύο δόσεις, οπότε κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορεί να είχαν κάνει μόνο μία δόση. Αυτό μπορεί αν το ελέγξει κανείς -αν δεν έχει το παιδικό του βιβλιάριο- κάνοντας έλεγχο αντισωμάτων”, λέει η κα. Άννα Παρδάλη.

Ο εμβολιασμός είναι διά βίου. Οι επιστήμονες καλούν τους γονείς που έχουν αμελήσει δόσεις του εμβολίου MMR να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

(με πληροφορίες από iatropedia.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook