Τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης στον αγώνα του λαού του νησιού ενάντια στα νέα εγκλήματα που ετοιμάζονται για τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας εκφράζει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, με αφορμή τη ΜΠΕ για τη γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα, αλλά και τα σχέδια για Πιλοτικό Θαλάσσιο Πλωτό Φωτοβολταϊκό Σταθμό  Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, 16.800,00m², στη θαλάσσια περιοχή «Αθερινόλακος» της Σητείας.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι :  «Είναι δίκαια τα αιτήματα των Χανιωτών να μην προχωρήσει το έργο για τη γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα. Οι ανησυχίες των κατοίκων είναι δικαιολογημένες.  Αφορά εναέρια μεταφορά με 270 πυλώνες, 400m2  ο καθένας,  πάνω από Κεραμειά, Νεροκούρου, Τσικαλαριά,  με αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα των περιοχών και στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων, στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.

Η γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα  έχει, ξεκάθαρα, κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες για φθηνό ρεύμα, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Το έργο προγραμματίζεται στα πλαίσια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πράσινων επενδυτών για μεταφορά της παραγόμενης Ενέργειας, για την ικανοποίηση των συμφερόντων των ενεργειακών κολοσσών που απομυζούν τον τόπο και τον λαό.  Απευθύνεται στις ανάγκες και των μελλοντικών επενδυτών ΑΠΕ που περιμένουν τη …σειρά τους στα κέρδη, αφού  με την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού ξεκλείδωσε η επέκταση νέων επενδύσεων.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχουν ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Προωθούν και υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας και τον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την «πράσινη» ανάπτυξη, με τους όρους της «απελευθερωμένης αγοράς»,  του χρηματιστηρίου ενέργειας, με τον λαό να πληρώνει όλο και πιο βαριά τον λογαριασμό για να διασφαλίζονται τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας. Να καταδικάζεται στην  ενεργειακή φτώχεια, τα ανεξόφλητα χρέη, τα κομμένα ρεύματα, όταν οι 5 μεγαλύτεροι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, που ελέγχουν πάνω από το 90% της εγχώριας αγοράς, εξασφάλισαν μόνο για το 2022 συνολικά κέρδη προ φόρων πάνω από 1,6 δις, αυξημένα πάνω από 50% σε σχέση με το 2021.

Το ποιον και τι εξυπηρετούν αυτές οι επενδύσεις στην Κρήτη είναι ολοφάνερο. Φτάνει μόνο να σκεφτεί κανείς ότι το Λασίθι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κεφαλαίου, θα έχει εγκατεστημένη παραγωγή πάνω από 1.000MW όταν η Κρήτη θέλει το καλοκαίρι, σε περίοδο αιχμής 800MW…

Δίκαιες είναι και οι αντιδράσεις των κατοίκων του Λασιθιού ενάντια στις υπεράκτιες επενδύσεις αιολικών πάρκων. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ΣΜΠΕ  για τη χωροθέτησή τους και έτρεξαν οι επενδυτές για χωροθέτηση Πιλοτικού Θαλάσσιου Φωτοβολταϊκού Σταθμού (Π.Θ.Π.Φ.Σ) ισχύος 1MW στη θαλάσσια περιοχή «Αθερινόλακος», στη Σητεία. Όπως οι ίδιοι οι Λασιθιώτες διαδήλωσαν πρόσφατα «τα πράσινα κέρδη τους – καταστροφή για τον τόπο μας»… Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης είναι κάθετα αντίθετη με αυτούς τους σχεδιασμούς και θα τους καταψηφίσει όταν έρθει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας. Ταυτόχρονα, καλούμε τον λαό της Κρήτης να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην επέλαση των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων και για ρεύμα φθηνό για τον λαό!».  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook