Κωνσταντίνος Συλιγάρδος Κωνσταντίνος
Συλιγάρδος

Παρακολουθώ,τις εκπομπές στην τηλεόραση που υποτίθεται πραγματεύονται θέματα μαγειρικής και λυπάμαι που σεφ που αυτοπροσδιορίζονται εν μέρη και ως κορυφαίοι (chef guru) όλο τους το «ρεπερτόριο» έχει να κάνει με σόγια,τόφου,τσίλι,γάλα καρύδας,συστατικά από το Μάτσου Πίτσου κλπ κάτι που δυστυχώς για να εντυπωσιάσουν ακολουθούν οι επίδοξοι νέοι μάγειροι!

Δεν φτάνει που οι κουζίνες μας σύντομα θα είναι «πολύχρωμες»κατά την εδώ και χρόνια πρόβλεψη του Θοδωρή Καλθάκη, μιας και ελληνικά χέρια δεν φτάνουν,οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε Πακιστανούς,Ινδούς,Μογγόλους, έχουμε βαλθεί να την ξεβγάλουμε και μια ώρα νωρίτερα αδιαφορώντας για τα ντόπια προϊόντα και υλικά που μας χάρισε σε αφθονία η μάνα γη του τόπου μας.

Σε μερικά χρόνια θα πεθάνουν και οι τελευταίες μαγείρισσες του τόπου μας και αντί η πολιτεία να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού αυτόν τον γαστρονομικό πλούτο,συγκοντάρει επιχειρηματίες που θεωρούν ότι αν προσφέρουν καρμπονάρα,μπέργκερ και σίζαρ σαλάτα ή διάφορες ασιατικές επιλογές θα κάνουν την διαφορά! Μικρό ιδεαλισμός,αβάσταχτο κόμπλεξ,ελαφρότητα επαγγελματικής συνείδησης,φτώχεια αντίληψης.

Πιστεύουν οι κουτοί ότι αν αντικαταστήσουν τα πιάτα μας με αυτού του τύπου τις επιλογές θα διακριθούμε… Κούνια που σας κούναγε! Όπως ο Κινέζος δεν θα καταφέρει ποτέ να φτιάξει ασκολύμπρους με αρνάκι φρικασέ και ο Γερμανός αυγά με στάκα και απάκι,έτσι κι εμείς δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε και να διακριθούμε με αυτές τις αντιγραφικές επιλογές. Γιατί πολύ απλά ο επισκέπτης μας θέλει να ζήσει την εμπειρία από το τζατζίκι,το παστίτσιο το χόντρο με τους χοχλιούς και την συνταγή της Καλαματιανής γουρουνοπούλας ή το αντικριστό μας. Χέστηκε,αν εσείς θεωρείτε ότι ήρθε εδώ για να φάει burger αλά Γκρέκα ή Σιζαρ αλά Πάρος. Άλλες επιλογές αναζητά αλλά δεν τον ακούσαμε ποτέ.

Όπως και γώ όταν ταξιδεύω έξω.

Πολλές φορές μάλιστα στο εξωτερικό δεν ακολούθησα παρέες που θέλησαν να με πάνε σε Ελληνική ταβέρνα στο Παρίσι ή σε Κρητική ταβέρνα στο Βερολίνο. Το θεωρώ τουλάχιστον ανοησία… Γαστρονομικός προορισμός θα γίνουμε όταν θα αποκτήσουμε συνείδηση,διώξουμε την ανοησία και διαβάσουμε σωστά το γράμμα.

Ίσως μέχρι τότε βέβαια να μην έχουμε τις συνταγές του τόπου μας που δεν φροντίσαμε να διαφυλάξουμε από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας ή θα έχουν εξαφανιστεί τα ντόπια προϊόντα αφού τα απαξιώσαμε και τα αγνοήσαμε. Πόσο κρίμα,να χεις τον πρώτο αριθμό του λαχείου και να ψάχνεις για δανεικά…

Γιατί αυτό κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Κώστας Συλιγάρδος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook