Μένουν κάθε χρόνο άνεργοι ως εποχικά εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, όμως παίρνουν επίδομα ανεργίας μόνο για 3 μήνες, καθιστώντας την καθημερινότητα τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες αγώνα για αξιοπρεπή διαβίωση.

Ήδη η διαρροή εργαζομένων στον τουρισμό, προς άλλους κλάδους, σημειώνει πανελλαδικά αύξηση με τα κενά που δημιουργούνται να μην καλύπτονται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων: «Πανελλαδικά καταγράφεται μείωση περίπου 30% στις αιτήσεις επαναπρόσληψης, άρα για την Κρήτη το κενό μπορεί να είναι και 4.000-5.000». Περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Μπαμιάκης είπε: «Από το 2012 είμαστε με επίδομα ανεργίας μόνο για 3 μήνες και 5 μέρες. Είναι αδύνατο μια οικογένεια να ζήσει με 5 μήνες δουλειά και 3 μήνες ταμείο ανεργίας. Ο κόσμος που εργάζεται στα ξενοδοχεία αποχωρεί συνέχεια. Φέτος θα είμαστε λιγότεροι και του χρόνου ακόμα λιγότεροι. Ο κόσμος δεν αντέχει οικονομικά. Η ακρίβεια καλπάζει. Χωρίς 4 μήνες εισόδημα πώς να ζήσει ο κόσμος;»

Αυτοί οι λόγοι οδήγησαν στον δρόμο σήμερα εργαζομένους σε διάφορους κλάδους του τουρισμού οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΔΥΠΑ στα Χανιά, ζητώντας την κατάργηση του νόμου του 2011 που περιορίζει το επίδομα ανεργίας στους 3 μήνες για τους εποχικά εργαζόμενους και την χορήγησή του για όλο το χρονικό διάστημα που παραμένουν εκτός δουλειάς. Ζητούν επίσης να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ και να καταβάλλεται άμεσα στο τέλος της σεζόν ώστε να μη μένουν χωρίς εισόδημα οι εποχικά εργαζόμενοι, την περίοδο των εορτών, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην καταβολή του επιδόματος. Παράλληλα, ζητούν άμεση στελέχωση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ για την εξυπηρέτηση όλων των ανέργων.

«Και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό στην πλειοψηφία τους είναι εποχικά εργαζόμενοι ή “μπαινοβγαίνουν” κι αυτοί στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το ότι ένας εργαζόμενος αναγκάζεται, σε μια περιοχή στην οποία η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός, να είναι εποχικός δεν είναι κάποια επιλογή αλλά εξαναγκασμός. Το ταμείο ανεργίας διαρκεί μόνο για 3 μήνες και αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν πάρει καν την πρώτη δόση του ταμείου. Από τη στιγμή που κράτος και εργοδοσία έχουν βγάλει δισ. αυτόν τον χρόνο δε γίνεται το ταμείο να μην καλύπτει τους εποχικά εργαζομένους. Ζητάμε το ταμείο να είναι χωρίς προϋποθέσεις – γιατί βάζουν εξαντλητικούς όρους στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δικαιούται επίδομα ανεργίας – και επίσης ζητάμε το ταμείο να ισχύει για όσο διαρκεί η ανεργία των εργαζομένων» ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού, Ευγενία Κάπου.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων εξέφρασε ενεργά τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους. «Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους γιατί πραγματικά υπάρχει ανάγκη επέκτασης του ταμείου ανεργίας, υπάρχει ανάγκη να επιστραφεί στην 20ετία το εφάπαξ που έπαιρναν οι εργαζόμενοι και όχι στο τέλος. Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι όντως δεινοπαθούν γιατί έχει τελειώσει το ταμείο ανεργίας και οδηγούνται στη φτώχια» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΧ, Γιάννης Μανωλικάκης.

Από την πλευρά του ο Ιωσήφ Αποστολάκης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΧ ανέφερε: «Τρία επιδόματα ανεργίας για τρεις μήνες και για όσους έχουν τις προϋποθέσεις να τα πάρουν, δε φτάνουν με τίποτα γι’ αυτό και τα αιτήματα που θέτουν και τα δυο σωματεία, των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του επισιτισμού, είναι η επέκταση του ταμείου ανεργίας και η αύξηση του επιδόματος τουλάχιστον στα 600 ευρώ. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις που αφήνουν εκτός επιδόματος αρκετό κόσμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν εγκαίρως το επίδομα ανεργίας».

Όπως υποστηρίζουν τα σωματεία η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά ρεκόρ με 19,6 δις ευρώ έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με τα 17,7 δις ευρώ έσοδα το 2022. Ειδικά στην Κρήτη το 2023 οι επισκέπτες άγγιξαν τα 5 εκατ. με μικρή μείωση σε σχέση με το 2022. Όμως τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν και πλησίασαν τα 4 δις €. Την ίδια στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή ή ολοκληρώθηκαν νέα μεγάλα και πεντάστερα ξενοδοχεία σε δήμο Χανίων, Πλατανιά, Καστέλι και Αποκόρωνα. «Όλο αυτό το προϊόν παράχθηκε με πολύ ιδρώτα από συναδέλφους που δεν καρπώθηκαν απολύτως τίποτα στους μισθούς και τα δικαιώματα μας» καταλήγουν τα σωματεία.

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook