(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ)

Μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα και έναν ειδικό αλγόριθμο επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει ύποπτες περιπτώσεις λαθρεμπορίας και νοθείας υγρών καυσίμων. Το σύστημα έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία, θα λειτουργεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους και στοχεύει στον περιορισμό των απωλειών στα κρατικά ταμεία που ξεπερνούν 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πρόκειται για σύστημα συγκέντρωσης στοιχείων από την αγορά που με αυτόματη επεξεργασία του οικονομικού και φορολογικού προφίλ των πρατηρίων υγρών καυσίμων θα αξιολογεί το βαθμό επικινδυνότητας για λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή (στον Σκάι) έχει αρχίσει και λειτουργεί η πλατφόρμα όπου γίνεται επεξεργασία των στοιχείων και εντοπίζονται τα πρατήρια με παραβατικότητα ενώ όπως ανέφερε έχουν εντοπιστεί κενά στα συστήματα εισροών-εκροών που θα πρέπει να καλυφθούν.

Κυρώσεις

Παράλληλα με την ενίσχυση του ελεγκτικού οπλοστασίου το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην αυστηροποίηση των ποινών για λαθραία και νοθευμένα καύσιμα που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες με τη δημοσιοποίηση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Με τις νέες ρυθμίσεις τα πρατήρια υγρών καυσίμων που εντοπίζονται για λαθρεμπορία, νοθεία και παραποίηση του συστήματος εισροών – εκροών θα «μπαίνει λουκέτο» για δύο χρόνια ενώ σε αυτά που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.

Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν τα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους για νοθεία και λαθρεμπόριο λαμβάνοντας μέτρα δέουσας επιμέλειας που αφορούν μεταξύ άλλων στην τήρηση και επικαιροποίηση στοιχείων του φορολογικού μητρώου, στην τακτική εποπτεία των πελατών τους ως προς τις άδειες, τα πιστοποιητικά, τη χημική σύνθεση των προϊόντων και την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών στη διακοπή της διάθεσης καυσίμων και στην απόσυρση εξοπλισμού και τυχόν σημάτων. Στις εταιρείες που παραβιάζουν το νόμο θα επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο ενώ η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε ετήσια δημοσιοποίηση των κυρώσεων.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook