φωτο από google map
Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο κατασκευής αντλιοστασίου στην περιοχή του Σταυρού Ακρωτηρίου και στο πλαίσιο του συνολικού έργου κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή και σύνδεσής του με τον βιολογικό καθαρισμό των Χανίων.

Πρόκειται για το έργο «Αποχέτευση ακαθάρτων Δ.Ε. Ακρωτηρίου, περιοχή Χωραφάκια – Σταυρός» οι διαδικασίες του οποίου ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια με την περιβαλλοντική αδειοδότηση να εκδίδεται από το Υπ. Περιβάλλοντος το 2016 ενώ το 2018 εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με 11,5 εκατομ. ευρώ. (Δείτε εδώ τι περιλαμβάνει και τι αφορά).

Ειδικότερα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ στο οποίο μερίδα κατοίκων είχε καταθέσει αίτηση κατά του υπουργού Περιβάλλοντος για λήψη προσωρινών μέτρων (δηλαδή διακοπής του έργου) απέρριψε το αίτημα χωρίς να κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς τους καθώς στην απόφαση αναγράφονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Έχοντας υπόψη το άρθρο 52 του π.δ. 18/1989 όπως ισχύει

α) τα στοιχεία (έγγραφα, οριζοντιογραφίες και φωτογραφικό υλικό) που προσκομίσθηκαν από τη «Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων – Δ.Ε.Υ.Α.Χ.» και τους αιτούντες,

β) το γεγονός ότι το Αντλιοστάσιο Λυμάτων «Α 44» χωροθετείται στην περιοχή του Σταυρού της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου του Δήμου Χανίων, υπογείως του υφιστάμενου δημοτικού δρόμου, σε θέση εκτός αιγιαλού (Δ΄ 254/1973), εκτός Δικτύου Natura 2000 και εκτός του προστατευόμενου υγροτόπου Σταυρού [Y434KRI182] (π.δ. της 12.6.2012, ΑΑΠ 229/2012), από τον οποίο απέχει περισσότερο από 100 μ. και

γ) το γεγονός ότι για την έκδοση της 22234/26.4.2016 πρώτης προσβαλλόμενης απόφασης της Γενικής Διευθύντριας Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίθηκε από περιβαλλοντικής απόψεως η χωροθέτηση του ανωτέρω αντλιοστασίου, γνωμοδότησαν θετικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (375/10.2.2015) και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης (114/6.2.2015)

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ

Αθήνα, 29/2/2024

Η Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου»

Να σημειωθεί ότι και στις 13/1/2023 από το Πρωτοδικείο Χανίων είχε απορριφθεί αίτημα προσωρινής διαταγής για αναστολή εκτέλεσης του έργου ενώ η οριστική εκδίκαση της υπόθεσης ματαιώθηκε από τους ίδιους που είχαν κάνει την αίτηση.

Το πρωί της Τετάρτης 6/3 και στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόσο ο Δήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Παναγιώτης Σημανδηράκης, όσο και η Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Νίκη Αποστολάκη κάλεσαν την μερίδα των κατοίκων που αντιδρούν, να σεβαστούν την απόφαση του Δικαστηρίου στο οποίο άλλωστε οι ίδιοι προσέφυγαν.

Όπως τονίστηκε, η απόφαση του ΣτΕ με την οποία γίνεται αποδεκτό ότι το αντλιοστάσιο κατασκευάζεται υπογείως δημοτικού δρόμου, εκτός αιγιαλού, εκτός Natura, εκτός προστατευμένης περιοχής και με την έγκριση της αρχαιολογίας, απορρίπτει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων και ουσιαστικά προδικάζει και την οριστική απόφαση της προσφυγής που θα εκδικαστεί το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Στο μεταξύ το έργο θα συνεχιστεί κανονικά και με το Νόμο προκειμένου να ολοκληρωθεί το δίκτυο αντλιοστασίων και αποχέτευσης έτσι ώστε να σταματήσει η ρύπανση από τους βόθρους οικιών και επιχειρήσεων και ολόκληρη η περιοχή να συνδεθεί με τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού των Χανίων.

Όμως τόσο η κα Αποστολάκη όσο και ο κ. Σημανδηράκης προχώρησαν και σε μια ιδιαίτερα σοβαρή αποκάλυψη.

Οι προσφεύγοντες κάτοικοι με την αίτησή τους, ουσιαστικά ζητούν να απορριφθεί συνολικά η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αποχέτευση και την βιολογικό καθαρισμό , κάτι που εάν γινόταν ή γίνει αποδεκτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για χιλιάδες κατοίκους.

Η Νίκη Αποστολάκη μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε από τις 29 Φεβρουαρίου από το Ε’ τμήμα του ΣτΕ, το οποίο είναι το τμήμα Περιβάλλοντος που γνωρίζει τα θέματα αυτά. Μάλιστα έχει προβεί σε αιτιολογία και λέει ότι απορρίπτει την αίτηση προσωρινής διαταγής και για λόγους ουσίας και για τυπικούς λόγους. Στην αίτηση αναστολής ζητούν την ακύρωση όλης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλου του βιολογικού. Επειδή διαφωνούν για ένα αντλιοστάσιο, ζητούν την ακύρωση όλης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του βιολογικού, δηλαδή για 386 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης και 28 αντλιοστάσια. Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι θα το απορρίψει οριστικά, πέρα από τους λόγους ουσίας που η πρόεδρος του Ε’ τμήματος αναφέρει ήδη ότι το έργο ούτε οχλεί, ούτε παραβιάζει καμία νομοθεσία…..Οφείλουμε να σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις. Αναμένενουμε από τους αιτούντες, οι οποίοι είναι μια μειοψηφία κατοίκων, να σεβαστούν την απόφαση αυτή, και αυτό διότι στις 4 Μαρτίου κατέθεσαν εκ νέου αίτημα, αυτή τη φορά προς την κτηματική υπηρεσία, λέγοντας τα ίδια πράγματα ξανά. Συνεχίζουν την παρενόχληση του έργου.  Δεν υφίσταται καμία βλάβη από την κατασκευή του εργοστασίου. Το έργο συνεχίζεται κανονικά».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Ο τρόπος που κινήθηκε η μερίδα αυτή των κατοίκων προσπάθησε να τινάξει στον αέρα όλο τον σχεδιασμό του βιολογικού καθαρισμού και στη σημερινή και στη μελλοντική λειτουργία. Έβαλαν απέναντι το σύνολο της λειτουργίας του. Ουσιαστικά θα σταματούσε τη λειτουργία του βιολογικού τουλάχιστον στο Ακρωτήρι. Και θα έθετε ζήτημα για τη συνολική λειτουργία του, με συνέπειες για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία…….

……Το αντλιοστάσιο έρχεται να βελτιώσει το περιβάλλον του Σταυρού, μέσω ενός απλού πράγματος: θα σταματήσουν να καταλήγουν τα λύματα του Σταυρού στη θάλασσα και με έναν τρόπο που δεν ενοχλεί. Η κατασκευή δεν θα φαίνεται, δεν θα ακούγεται, δεν θα προκαλεί κίνδυνο για το περιβάλλον. Το αντλιοστάσιο είναι εκτός της ζώνης αιγιαλού, εκτός αρχαιολογικού χώρου. Αντίστοιχα και πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας αντλιοστάσια υπάρχουν έξω από τα Νεώρια, έξω από το κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα, στο Κουμ Καπί και αλλού. Και μάλιστα αντλιοστάσια που δεν είναι σύγχρονα, σε αντίθεση με αυτά που κατασκευάζουμε. Καλούμε τους κατοίκους που έχουν αγωνίες αλλά και όλους αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την αντίδραση αυτή, να σταματήσουν και να σεβαστούν τη νομοθεσία, επιτρέποντας στο κρίσιμο έργο αυτό να ολοκληρωθεί. Ο δήμος και η ΔΕΥΑΧ θα συνεχίσουν να επενδύουν στην ύδρευση, την αποχέτευση και το δίκτυο των ακαθάρτων και καλούμε τους πολίτες να αναλογιστούν τα οφέλη που δίνουν τέτοιες παρεμβάσεις.»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook