Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Καθαρά Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της υγείας των μεταναστών απεργών πείνας, επιβάλλουν τη μεταφορά όλων ανεξαιρέτως και χωρίς καθυστερήσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, μέσω του ΕΚΑΒ, για να τους προσφερθούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες.

Ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Άρης Μουσιώνης, ζήτησε επανειλημμένα από τους απεργούς του "Υπατία" να δεχθούν τη μεταφορά τους σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά η παράκληση του δεν έγινε έως και σήμερα δεκτή. Ζητά επίσης τη συνδρομή της Επιτροπής Αλληλεγγύης, προκειμένου να πείσουν τους μετανάστες να πάνε στα νοσοκομεία, στο όνομα πάντα της ανεκτίμητης αξίας της ανθρώπινης ζωής, που είναι μη διαπραγματεύσιμη.

Την ίδια ώρα, πάνω από 100 μετανάστες απεργοί πείνας από το Μέγαρο της Υπατίας και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με αρρυθμίες, καρδιολογικές διαταραχές και περιτονίτιδες. 42 ημέρες μετά την έναρξη της απεργίας πείνας, η Επιτροπή Αλληλεγγύης και οι γιατροί που τους παρακολουθούν διαμαρτύρονται ότι στα νοσοκομεία σιτίζουν τους απεργούς με το ζόρι και ακόμη τους δίνουν μη ενδεδειγμένη και επικίνδυνη τροφή για την κατάστασή τους.

Οι γιατροί που τους παρακολουθούν στο κτίριο «Υπατία» συνιστούν μόνο αραιό ρύζι ή φιδέ σιγά-σιγά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός μετά από τόσες ημέρες απεργία πείνας, ενώ η Επιτροπή Αλληλεγγύης ζητά νέες προτάσεις διεξόδου από την κυβέρνηση.

protothema.gr