Τελευταίος σταθμός των επισκέψεων Αυγενάκη σήμερα στα Χανιά, το Πνευματικό Κέντρο. Εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, με τη συμμετοχή Δημάρχων του Νομού Χανίων, Περιφερειακών Συμβούλων Χανίων, μελών της ΠΕΔ Κρήτης, εκπροσώπων των ΤΟΕΒ Χανίων και του ΟΑΚ. Θέμα της συσκεψης η «Διαχείριση νερού στην Κρήτη – εγγειοβελτιωτικά έργα – τα αντιπλημμυρική προστασία».

Η σύσκεψη αυτή γίνεται στο πλαίσιο της πρόθεσης της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για δημιουργία masterplan για την ενιαία διαχείριση των νερών στην Κρήτη.

“Είναι ένα project πολύ ιδιαίτερο και πολύ απαιτητικό, όσο απαιτητική είναι η Κρήτη. Η Κρήτη τα έχει όλα και πλημμυρικά φαινόμενα και ερημοποίησης. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η λύση δεν είναι εύκολη. Γίνεται όμως μια συστηματική δουλεία, συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι εξαιρετική. Τα μαθήματα από τη Θεσσαλία ήταν πολύ σκληρά και πρέπει να μας γίνουν παράδειγμα ώστε να οχυρώσουμε το νησί μας. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα είναι στην Κρήτη για επαφές με δήμου εκπρόσωποι της ολλανδικής εταιρείας που εκπονεί το project ώστε να προχωρήσει το master plan”, σημείωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε λόγος για τα αντιπλημμυρικά έργα που αναμένεται να γίνουν σε διάφορα σημεία και στον νομό Χανίων.

Η δήλωση Λ. Αυγενάκη μετά τη σύσκεψη

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης είχε σημειώσει τη μεγάλη σημασία που αποκτά η πρωτοβουλία για την ενιαία διαχείριση των νερών, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει καταθέσει από το 2016 τη σχετική πρόταση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει με την συνεργασία όλων των φορέων.

Τι δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Η τοποθέτηση και του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή που αναφέρθηκε κατόπιν ερώτησης και του Flashnews.gr για τα αντιπλημμυρικά έργα στο νομό Χανίων

Στη δημιουργία ενός σχεδίου που θα λειτουργήσει με στόχο την προστασία των κατοίκων της Κρήτης από αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα με τον Daniel που “χτύπησε” τη Θεσσαλία, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολλανδικής HVA Mίλτος Γκουζούρης.

«Έχουμε συγκεντρώσει πολλά στοιχεία, έχουμε λάβει και το σχέδιο από τον ΟΑΚ. Εξετάζουμε αντίστοιχα φαινόμενα με αντίστοιχη ένταση και στην Κρήτη. Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε μια έγκαιρη ενημέρωση, ένα συνολικό σχέδιο που θα προστατεύει τους ανθρώπους πρώτα και μετά τις περιουσίες», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Έχουμε φτιάξει ένα υδρολογικό μοντέλο, παίρνουμε ως εικόνα όλο το νησί, το αναλύουμε ως προς τις λεκάνες απορροής του και πάνω σε αυτό κάνουμε διάφορα εικονικά σενάρια», είπε ο Μίλτος Γκουζούρης, ο οποίος ζήτησε από τους Δημάρχους και τους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν μαζί του για να εξετασθούν και να συμπεριληφθούν στη μελέτη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, καθώς, όπως είπε, λόγω της γεωμορφίας της περιοχής, «μπορεί να υπάρχει ήλιος και να έλθει πλημμύρα»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook