Μια start-up κατασκευής ημιαγωγών με έδρα τη Σιγκαπούρη πρόκειται να επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής μικροτσίπ στην Ιταλία, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ως μέρος της προσπάθειας της ευρωπαϊκής χώρας να προσελκύσει επενδύσεις σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Η Silicon Box, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, σχεδιάζει να παράγει τσιπ για τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτρικά οχήματα και υπολογιστές υψηλής απόδοσης σε εγκατάσταση στη βόρεια Ιταλία, αναφέρουν οι Financial Times.

Το εργοστάσιο αναμένεται να απασχολήσει 1.600 άτομα μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία και θα δημιουργήσει χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας στον εφοδιασμό και την επιμελητεία, δήλωσαν αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης και της εταιρείας τη Δευτέρα.

Απεξάρτηση από Κίνα

Η κίνηση έρχεται καθώς η ΕΕ έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα ημιαγωγών έως το 2030 σε 20% του παγκόσμιου συνόλου, από 10% το 2021, σε μια ώθηση να μειώσει την εξάρτηση για στρατηγικές προμήθειες από την Κίνα ως μέρος μιας συνολικής «στρατηγικής αποφυγής κινδύνου».

Ο υπουργός βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο είπε ότι η Ρώμη έστειλε μια ομάδα εργασίας σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ιταλία, μια χώρα περισσότερο γνωστή για τις εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας, τροφίμων και κρασιού.

Ελπίζει ότι η επένδυση της Silicon Box θα «λειτουργήσει ως καταλύτης για περαιτέρω επενδύσεις και καινοτομίες στην Ιταλία».

Η Ρώμη θα παράσχει οικονομική στήριξη μέσω επιχορηγήσεων στη Silicon Box, δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι. Αρνήθηκαν να προσδιορίσουν το ποσό, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ για να μπορέσει να προχωρήσει. 

Τι είναι τα chiplet που θα παράγει

Η εγκατάσταση θα επικεντρωθεί στην παραγωγή «μικρών τσιπ» που τα αποκαλούν chiplet, έναν τρόπο κατασκευής ημιαγωγών που στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης των επεξεργαστών συσκευάζοντας μαζί πολλά μικροσκοπικά εξαρτήματα, αντί της παραδοσιακής προσέγγισης της αποτύπωσης όλων σε ένα μόνο κομμάτι πυριτίου.

Υποστηρικτές όπως η Intel λένε ότι τα chiplet μπορούν να προσφέρουν στους σχεδιαστές μεγαλύτερη ευελιξία, για παράδειγμα συνδυάζοντας εξαρτήματα αιχμής με παλαιότερα και φθηνότερα. Αλλά μπορεί επίσης να είναι πιο ακριβά και πολύπλοκα στην παραγωγή τους.

Τα νέα για την επένδυση έρχονται μήνες μετά την επίσημη αποχώρηση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι από την πρωτοβουλία BRI του Σι Τζινπίνγκ, μια κίνηση που πολλοί στην Ιταλία φοβήθηκαν ότι θα οδηγούσε σε αντίποινα από το Πεκίνο κατά των ιταλικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η Ιταλία ήλπιζε να προσελκύσει την Intel να δημιουργήσει ένα προηγμένο εργοστάσιο συσκευασίας και συναρμολόγησης τσιπ. Το έργο, αν και ανακοινώθηκε, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί κρατική υποστήριξη σε διεθνείς κατασκευαστές τσιπ που επενδύουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η Intel ξοδεύει 30 δισ. ευρώ σε δύο εργοστάσια εκεί και πρόκειται να λάβει 9,9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για το έργο της, τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. 

Τα σχέδια της Silicon Box και της Ιταλίας

Την Silicon Box ίδρυσε το 2021 ένα ζευγάρι συζύγων που είχε ιδρύσει την εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ κατασκευάστρια chip Marvell και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Χαν Μπιούνγκ Τζουν. 

Έκτοτε, έχει αντλήσει κεφάλαια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Tata Electronics της Ινδίας, της United Microelectronics Corporation της Ταϊβάν και του κατασκευαστή συμβατικού εξοπλισμού τσιπ με έδρα τις ΗΠΑ, Lam Research. Τώρα αποτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Ιταλία διαθέτει την υποδομή και τους ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται για να πετύχει το έργο, είπε ο Χαν τη Δευτέρα και αναφέρθηκε στην «πρωτοβουλία της κυβέρνησης να υποστηρίξει και να εξορθολογίσει το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Και πρόσθεσε: «Η Ιταλία προσφέρει ένα εξαιρετικό οικοσύστημα για ανώτατες σπουδές με ισχυρές παραδόσεις στη μηχανική και τις επιστήμες».

Το εργοστάσιο Silicon Box θα κατασκευαστεί στη βιομηχανοποιημένη βόρεια Ιταλία. Η τελική τοποθεσία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ενώ οι εργασίες για το έργο αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook