Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

«Ενημερώνομαι – Σκέφτομαι – Αποφασίζω» είναι το κεντρικό θέμα των ενημερωτικών ημερίδων που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων για να βοηθηθούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πρωτίστως αλλά και οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στην επιλογή τους για το επάγγελμα στο οποίο επιθυμούν να ακολουθήσουν.

Οι ημερίδες ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 14/3 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) με μαθητές της Γ Λυκείου από το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων και θα ακολουθήσουν ημερίδες με μαθητές της Γ’ Λυκείου από 9:00 – 11:00  ως εξής:

  • Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Παρασκευή 15/3,
  • Πνευματικό Κέντρο Χανίων: Δευτέρα ¼
  • Πνευματικό Κέντρο Χανίων: Τρίτη 2/4
  • Πνευματικό Κέντρο Χανίων: Τετάρτη 3/4
  • Πνευματικό Κέντρο Χανίων: Πέμπτη 4/4
  • Πνευματικό Κέντρο Χανίων: Παρασκευή 5/4
  • Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Τρίτη 9/4,
  • Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Τετάρτη 10/4,
  • Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Πέμπτη 11/4

Σε ότι αφορά στους μαθητές της Γ Γυμνασίου οι ενημερώσεις θα γίνουν στα σχολεία ώρες 09:00-10:00 . ή 11:00 – 12:00 μ.μ., τις εξής διαθέσιμες ημερομηνίες: Τρίτη 19/3, Τετάρτη 20/3, Πέμπτη 21/3, Παρασκευή 22/3,  Δευτέρα 8/4, Παρασκευή 12/4, Δευτέρα 13/5, Τρίτη 14/5, Τέταρτη 15/5, Πέμπτη 16/5

«Η ανταπόκριση των σχολείων είναι μεγάλη και βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη» επεσήμανε η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Χανίων σε θέματα Παιδείας Άννα Νεμπαυλάκη τονίζοντας ότι στόχος των ημερίδων για τους μαθητές είναι «να επιλέξουν ένα επάγγελμα που επιθυμούν και τα παιδιά να γνωρίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες και τις επιλογές που έχουν για ένα επάγγελμα που θα αγαπούν και θα τους κάνει ευτυχισμένους».

Μάλιστα η κα Νεμπαυλάκη αποκάλυψε πως και η ίδια είναι μια από τους γονείς που αγωνιούν καθώς ο γιός της – μαθητής της Γ Λυκείου – φέτος θα συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Γιατί είναι απόλυτα αναγκαίος ο επαγγελματικός προσανατολισμός των μαθητών

Εισηγήτρια του προγράμματος είναι η Νικόλ Αμβροσιάδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας M.Sc, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών Επαγγελματικού Προσανατολισμού και ενταγμένη στο Μητρώο Συμβουλών Σταδιοδρομίας Α1 του ΕΟΠΠΕΠ η οποία επεσήμανε ότι από το 2019 έχουν γίνει πολλές αλλαγές οι οποίες καθιστούν απολύτως αναγκαίο τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Όπως είπε μεταξύ άλλων στο Flashnews.gr «…..έχουν δημιουργηθεί τρια διαφορετικά υλικά προσαρμοσμένα στις  ανάγκες των μαθητών και ουσιαστικά προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές να κατανοήσουν ποιους παράγοντες χρειάζεται να λάβουν υπόψη τους πριν επιλέξουνε σπουδές.

Από το 2019 και μετά έχουμε πάρα πολλές αλλαγές. Έχουμε κατάργηση τμημάτων συγχώνευση τμημάτων, νέα  τμήματα με κρυφά επαγγελματικά δικαιώματα ή  χωρίς ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα, όποτε έχουμε συγκεντρώσει όλη αυτή την πληροφορία για να την παρέχουμε στους μαθητές…»

Επιπλέον η κα Αμβροσιάδου επεσήμανε ότι εκτός από τις αλλαγές στην νομοθεσία  για τις οποίες επιβάλλεται να ενημερωθούν οι μαθητές «… πλέον το μηχανογραφικό είναι πάρα πολύ απαιτητικό. Οι μαθητές και οι γονείς δίνουν βάση στο διάβασμα το οποίο φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό αλλά θέλει πάρα πολύ προσοχή και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού  που πλέον έχει γίνει μία απαιτητική διαδικασία».

Στην έναρξη του προγράμματος παρέστη και χαιρέτισε η αντιδήμαρχος πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη η οποία μιλώντας από «καρδιάς» ανέφερε στους παρευρισκόμενους μαθητές το πώς η ίδια επέλεξε να γίνει εκπαιδευτικός και τους είπε χαρακτηριστικά:

«Εύχομαι ξεκάθαρα μυαλά για μια σωστή επιλογή με βάση τις ανάγκες σας και τα δικά σας θέλω. Ούτε των γονιών σας, ούτε των ξαδέλφων σας, ούτε των φίλων σας. Αλλά με το τι εσείς θέλετε και αγαπάτε πάρα πολύ και με το τι εσείς μπορείτε….»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook