photo από aerobaticteams.net

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας  ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου NF-5 συνετρίβη στο Ικόνιο γύρω στις 12:51 (τοπική ώρα) και υπάρχει ένας νεκρός.

Ειδικότερα, το τουρκικό μαχητικό τύπου NF-5 εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση όταν για αδιευκρίνιστους λόγους κατέπεσε σε περιοχή της αεροπορικής βάσης Ικονίου, όπου στέλεχος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εργαζόταν, το οποίο και σκοτώθηκε.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας διευκρινίζεται ότι ο πιλότος είναι σώος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα για να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το δυστύχημα. Υπενθυμίζεται ότι τέτοιου τύπου μαχητικό είχε συντριβεί στις 7 Απριλίου 2021 πάλι στο Ικόνιο, με τον Τούρκο πιλότο να σκοτώνεται.

Ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικών αεροσκαφών χρησιμοποιείται από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων «Turkish Stars» της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποία δημιουργήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1992 και έλαβε το όνομά της στις 11 Ιανουαρίου 1993, με έδρα την 3η Κύρια Διοίκηση Βάσης Αεροσκαφών στο Ικόνιο.

Για την σύστασή της, εντάχθηκαν σε υπηρεσία μαχητικά αεροσκάφη τύπου Canadair NF-5 που αποκτήθηκαν από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας και τροποποιήθηκαν ώστε να εκτελούν αεροπορικές επιδείξεις. Το 2010 ξεκίνησε το πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής των μονοθέσιων NF-5A και των διθέσιων NF-5B.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook