Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν τη Δευτέρα (18.03.2024) ότι ο βασιλιάς Κάρολος πέθανε, βασιζόμενα σε ανώνυμες πηγές και σε μια ψεύτικη ανακοίνωση από το παλάτι του Μπάκιγχαμ για τον θάνατο του Καρόλου. 

Ειδικότερα, πολλοί ρωσικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι και οι σχετικοί λογαριασμοί τους στα social media ανέφεραν ότι ο βασιλιάς πέθανε σε ηλικία 75 ετών ως αποτέλεσμα επιπλοκών από καρκίνο, επικαλούμενοι «ανώνυμες πηγές» σε μια ανεξήγητη ροή αναρτήσεων.

Αυτό συνέβη καθώς κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εικόνα μιας ψεύτικης δήλωσης από τα «Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ» που ανέφερε τον «ξαφνικό θάνατο» του Κάρολου.

«Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Μεγάλης Βρετανίας πέθανε σε ηλικία 75 ετών, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας ή στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης».

Λίγα λεπτά αργότερα οι ιστορίες τους ενημερώθηκαν αφού αναγκάστηκαν να κατέβουν έπειτα από αναφορές ότι ο βασιλιάς δεν ήταν πράγματι νεκρός. Η βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα έκανε μια οργισμένη δήλωση στο Χ: «Οι αναφορές για τον θάνατο του βασιλιά Κάρολου Γ’ της Μεγάλης Βρετανίας είναι ψεύτικες!»

Ανάλογο μήνυμα εξέδωσε και η βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι ειδήσεις για τον θάνατο του βασιλιά Κάρολου Γ’ είναι ψεύτικες».

Λάθος ή προπαγάνδα του Πούτιν;

Αρκετά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν την ψεύτικη είδηση, αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές αν είχαν κάνει κάποιο λάθος ή αν η μηχανή προπαγάνδας του Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν πίσω από όλα αυτά.

Την ψεύτικη είδηση αναπαρήγαγαν τα πρακτορεία RIA, Readkovka και Mash, όλα προσκείμενα φιλικά στον εκ νέου εκλεγέντα Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όλα προέβησαν μετά σε διορθώσεις. 

Το μέσο ενημέρωσης Mash έγραψε: «Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’ πέθανε, αναφέρουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο γιος της Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στον θρόνο λιγότερο από έναν χρόνο πριν- η στέψη πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. Ήταν 75 ετών».

Μετά την ανακοίνωση της πρεσβείας τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έκαναν update στην είδηση και το Mash έγραψε: «Το μήνυμα για τον θάνατο του βασιλιά Κάρολου ήταν ψευδές. Ας θυμηθούμε πως πριν λίγους μήνες διαγνώστηκε με καρκίνο».

«Η ψεύτικη είδηση για τον θάνατο του Κάρολου Γ’ εξαπλώθηκε γρήγορα και εξίσου γρήγορα διαψεύστηκε. Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας είναι ζωντανός και συνεχίζει να ασχολείται με τις δουλειές του. Τουλάχιστον αυτό λένε τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ».

Ακόμη και η εκπρόσωπος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Μαρία Ζαχάροβα, μπήκε στη μάχη, αναρτώντας: «Το Λονδίνο μοιάζει αξιολύπητο». 

H Daily Mail αναφέρει πως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν τα fake news για τον υποτιθέμενο θάνατο του βασιλιά Κάρολου οφείλονται σε κάποιο «λάθος» ή αν είναι μέρος της προπαγάνδας του Πούτιν καθώς μετά την σαρωτική νίκη του στις προεδρικές εκλογές πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για «στημένες εκλογές».

newsit.gr – Πληροφορίες από Dailymail

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook