Από τη στιγμή που το VAR μπήκε στη ζωή μας, κάθε Σαββατοκύριακο δεκάδες γκολ ανά τον κόσμο πανηγυρίζονται, αλλά μετά από λίγο ακυρώνονται γιατί οι κάμερες δείχνουν ότι ο σκόρερ ήταν εκατοστά ή και χιλιοστά πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει από πολύ νωρίς την παγκόσμια ομοσπονδία (FIFA) και το IFAB (το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο είναι ο οργανισμός που καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού) και απ’ ότι φαίνεται είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια σημαντική αλλαγή που θα βασίζεται στην ιδέα του Αρσέν Βενγκέρ.

Ο άλλοτε εμβληματικός προπονητής της Άρσεναλ, ο οποίος εδώ και μια τετραετία είναι σύμβουλος ποδοσφαίρου της FIFA, έχει προτείνει και δοκιμάζεται εδώ και δύο χρόνια μια νέα εφαρμογή του οφσάιντ.

Σ’ αυτή τη νέα version ο επιτιθέμενος θα λογίζεται σε θέση οφσάιντ μόνο αν ολόκληρο το σώμα του είναι μπροστά από τον προτελευταίο αμυνόμενο ή την μπάλα. Κι αυτή είναι μια αλλαγή η οποία προφανέστατα λειτουργεί υπέρ των επιθετικών καθώς κερδίζουν πολύτιμα εκατοστά που σε όλες τις οριακές φάσεις.

Η συγκεκριμένη αλλαγή έχει ήδη δοκιμαστεί στο πρωτάθλημα Κ18 της Ιταλίας τους προηγούμενους μήνες και προφανώς τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν τέτοια που ανάγκασαν τα μέλη του IFAB να αποφασίσουν ότι πρέπει να συνεχιστούν.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook