Ο εν λόγω κανονισμός θα ενισχύσει τη διαφάνεια στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και θα βοηθήσει τις δημόσιες αρχές να ρυθμίσουν αυτό το ολοένα και σημαντικότερο σκέλος του τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Διαφάνεια και προστασία δεδομένων

Οι νέοι κανόνες εισάγουν εναρμονισμένες απαιτήσεις καταχώρισης για τους εκμισθωτές και τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης μοναδικού αριθμού καταχώρισης που θα εμφανίζεται σε δικτυακούς τόπους μίσθωσης ακινήτων και σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Οι εκμισθωτές θα υποβάλλουν απλές πληροφορίες για να λάβουν αυτόν τον αριθμό καταχώρισης, ο οποίος θα απαιτείται για την παροχή υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν τακτικά πληροφορίες σε ένα ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου στα κράτη μέλη σχετικά με τις δραστηριότητες ενοικίασης των εκμισθωτών τους. Τούτο θα βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές να παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και να λαμβάνουν τεκμηριωμένα ρυθμιστικά μέτρα.

Επόμενα βήματα

Μετά την έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδόθηκε.

Αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του. Θα τεθεί δε σε εφαρμογή 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.

Γενικό πλαίσιο

Η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων, σπιτιών ή δωματίων έχει καταστεί συνήθης μορφή κατάλυσης για τουρίστες και ταξιδιώτες. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν ενισχύσει τη χρήση αυτών των υπηρεσιών, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος στο ένα τέταρτο περίπου του συνόλου των τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ. Ο παρών κανονισμός περιορίζεται στην εναρμόνιση της δημιουργίας ενός εύχρηστου συστήματος καταχώρισης με κοινές διατάξεις και δεν αποσκοπεί στη ρύθμιση της πρόσβασης στην αγορά για τις εν λόγω δραστηριότητες.

“Ο κανονισμός για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο για τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και για την υποστήριξη των δημόσιων αρχών στην προώθηση του βιώσιμου τουρισμού. Η συλλογή και η κοινοχρησία δεδομένων θα καταστήσουν δυνατή την εφαρμογή αποτελεσματικών και αναλογικών τοπικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που συνδέονται με τον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο κανονισμός επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ της προώθησης της καινοτομίας και της προστασίας των κοινοτήτων. Καθιστά δυνατό τον θεμιτό ανταγωνισμό εντός του τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα ποιότητα για τους καταναλωτές. Ο κανονισμός θα συμβάλει εν γένει στην επίτευξη ενός πιο βιώσιμου τουριστικού οικοσυστήματος και θα υποστηρίξει την ψηφιακή του μετάβαση”, δήλωσε η Βελγίδα υπουργός Τουρισμού Valérie De Bue.

tourismtoday.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook