Σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνη Ροκάκη (εκπροσώπου των Επιμελητηρίων της Κρήτης για το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων), πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, με θέμα την ενημέρωση της Επιχειρηματικής Κοινότητας για τις επιταχυνόμενες έρευνες Υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επιπλέον ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Γιακουμάκης, και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Φραγκάκης.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο τα 4 Επιμελητήρια της Κρήτης αναφέρουν:

«Τα Επιμελητήρια της Κρήτης, όπως σας υπογραμμίσαμε κατά τη σημερινή σύσκεψη εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της θετικής σας ανταπόκρισης στην πρωτοβουλία του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου της Κρήτης, επιδιώκουμε τη διαφανή, συναινετική και έγκαιρη ενημέρωση, συνδυαστικά με την παραγωγική μελέτη και σχεδιασμένη προετοιμασία της τοπικής μας Οικονομίας για την ενεργό αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις μας των επικείμενων πολυδιάστατων προκλήσεων από τις επιταχυνόμενες και σε τελικό στάδιο έρευνες Υδρογονανθράκων νότιο-δυτικά της Κρήτης.

Με τον τρόπο αυτό, τα Επιμελητήρια της Κρήτης, ως θεσμικοί εκπρόσωποι της Επιχειρηματικότητας και τοπικοί εταίροι της στρατηγικής επένδυσης, ανταποκρινόμαστε στο θεσμικό μας ρόλο να διαβουλευόμαστε, να συμβουλεύουμε και να υποστηρίζουμε την Ελληνική Πολιτεία σχετικά με τα στρατηγικά ζητήματα της περιφερειακής Ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, καταθέτουμε έγκαιρα και ομόφωνα τους βασικούς άξονες, στους οποίους επιθυμούμε να συνεργαστούμε συναινετικά και αποτελεσματικά στο πλευρό της Ελληνικής Πολιτείας και των πολυεθνικών επενδυτών, επιταχύνοντας και διαχέοντας δίκαια το στρατηγικό όφελος της Αναπτυξιακής προοπτικής και της Αειφόρου ευημερίας του νησιού μας:

  1. Δημιουργία Στρατηγικού Επιχειρησιακού Σχεδίου (Οδικού Χάρτη) Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στην Τοπική Οικονομία της Κρήτης: Η διεθνής κοινοπραξία επενδυτών στους Υδρογονάνθρακες του νησιού αποτελούν εν δυνάμει στρατηγικό εταίρο της τοπικής Επιχειρηματικότητας, καθώς σε περίπτωση επιτυχίας των ερευνών θα ενεργοποιηθούν πολυάριθμες και σημαντικής οικονομικής αξίας συνέργειες (π.χ. αγορά τροφίμων, εστίασης, φιλοξενίας, ακινήτων, κατασκευών, τεχνικής υποστήριξης, εφοδιαστικής αλυσίδας, υπηρεσιών). Τα Επιμελητήρια της Κρήτης, συνδυάζοντας τον δημόσιο (Ν.Π.Δ.Δ.) και συμμετοχικό θεσμικό τους ρόλο, διαθέτουν την αναγκαία αξιοπιστία και αρμοδιότητες, ώστε να εγγυηθούν τη δίκαιη και ισόρροπη επιχειρηματική συνεργασία – μέσω της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με τη διεθνή κοινοπραξία επενδυτών, στο οποίο θα περιγράφεται το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο (οδικός χάρτης) με ταυτόχρονη καταγραφή της κλιμάκωσης των βασικών αναγκών υποστηρικτικών συμπράξεων και στόχο την ενεργό συμμετοχή/ προετοιμασία της τοπικής Οικονομίας, ανάλογα με την εξέλιξη των ερευνών και την πρόοδο του έργου. Ιδιαίτερη μέριμνα και έγκαιρος σχεδιασμός απαιτείται για την ενίσχυση της ήδη ελλειμματικής αγοράς Απασχόλησης του νησιού.
  2. Δίαυλος Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης: Σε μια τόσο κομβική επένδυση για το Αναπτυξιακό Μέλλον της Κρήτης είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ανοιχτός και αξιόπιστος δίαυλος ενημέρωσης για την εξέλιξη των ερευνών και την πρόοδο του έργου μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας, της επενδυτικής κοινοπραξίας και των Επιμελητηρίων του νησιού. Παράλληλα, αποτελεί κοινή και αυτονόητη υποχρέωση η άμεση ενεργοποίηση ολοκληρωμένου κύκλου στοχευμένων ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων – ανάλογα με τις εξελίξεις των ερευνών και της επένδυσης – με τελικό αποδέκτη το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης και φυσικά της ίδιας της Κοινωνίας.
  3. Αειφόρος Ανάπτυξη της Ενεργειακής Επένδυσης: Κρίσιμη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της στρατηγικής επένδυσης οφείλει να είναι η μέγιστη δυνατή προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου του οικοσυστήματος της Κρήτης, το οποίο ήδη δέχεται σημαντική πίεση από τη δυναμική τουριστική ανάπτυξη, ειδικά σε παράκτιες ζώνες του. Τα Επιμελητήρια της Κρήτης επιδιώκουν ουσιαστική και διαρκή ενημέρωση από τους αρμόδιους κρατικούς και επενδυτικούς εκπροσώπους σχετικά με την αξιόπιστη τήρηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές. Ακόμα περισσότερο, απαιτείται αξιόπιστη επιστημονική και θεσμική συνεργασία για τη διασφάλιση των υψηλότερων προδιαγραφών και στο επόμενο πιθανό στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιμέρους έργων που ενδέχεται να ακολουθήσουν, όπως π.χ. της εκτέλεσης ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων (σε συγκεκριμένες πλέον θέσεις, που θα αντιπροσωπεύουν ελάχιστη έκταση σε σχέση προς αυτήν των σεισμικών ερευνών), της τυχόν κατασκευής αγωγών μεταφοράς του κοιτάσματος ή της χωροθέτησης χερσαίων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη μελέτη και παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες στη διαχείριση των περιορισμένων υδάτινων πόρων της νοτιοδυτικής Κρήτης, υπό το πρίσμα ενδεχόμενης εγκατάστασης χιλιάδων νέων εργαζόμενων και των οικογενειών τους.
  4. Αναπτυξιακά Έργα Υποδομής: η Ελληνική Πολιτεία – σε περίπτωση επιτυχίας των ερευνητικών προσπαθειών – πρόκειται να υποστηρίξει τη στρατηγική ενεργειακή επένδυση της Κρήτης με αναγκαία έργα υποδομής, όπως  λιμενικά και οδικά. Καθώς δυστυχώς η τοπική Οικονομία της νότιας Κρήτης στερείται απαραίτητων υποδομών, τα Επιμελητήρια της Κρήτης επιθυμούν να συνεργαστούν και να συμβάλουν ενεργά στο πλευρό της Ελληνικής Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να προωθηθούν οι βέλτιστες δυνατές επενδύσεις, οι οποίες επιπλέον από την αποτελεσματική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, οφείλουν να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά πλεονεκτήματα και στις τοπικές Επιχειρήσεις.  
  5. Επιχειρηματικός Κόμβος Ανάπτυξης Συνεργειών στην Ενέργεια: Σε περίπτωση επιτυχούς επιβεβαίωσης των ενθαρρυντικών ενδείξεων για αξιοποιήσιμα κοιτάσματα Ν.Δ. της Κρήτης είναι γεγονός ότι η υλοποίηση της στρατηγικής επένδυσης θα απαιτήσει την άμεση υποστήριξη της κοινοπραξίας από πρόσθετες σημαντικές και εξειδικευμένες πολυεθνικές επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου. Τα Επιμελητήρια της Κρήτης, προτίθενται να δημιουργήσουν «Επιχειρηματικό Κόμβο Ανάπτυξης Συνεργειών στην Ενέργεια» με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική διευκόλυνση εγκατάστασης και λειτουργίας των νέων επενδυτών στην τοπική οικονομία, με παράλληλη προώθηση πιθανών τους συμπράξεων με την τοπική Επιχειρηματικότητα.»

Μετά την συνάντηση, σε κοινή τους δήλωση η ηγεσία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης τόνισαν τα εξής:

«Η Επιχειρηματική Κοινότητα της Κρήτης στεκόμαστε στο ύψος των ιστορικών προκλήσεων για το δίκαιο Αναπτυξιακό & Ενεργειακό Μέλλον του νησιού, χωρίς να “κρυβόμαστε” πίσω από την πιθανότητα αποτυχίας των ερευνών υδρογονανθράκων, γιατί εργαζόμαστε με αφοσίωση και διαφάνεια μόνο για την επιτυχία τους. Τα Επιμελητήρια της Κρήτης ζητήσαμε και είχαμε την τιμή να ανταποκριθεί με μια εποικοδομητική συνάντηση ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι επιθυμεί τη συνέχιση της στενής συνεργασίας με τους θεσμικούς φορείς των Επιχειρήσεων της Κρήτης, καθώς οι μακρόχρονες ερευνητικές προσπάθειες των επενδυτών εξελίσσονται ομαλά. Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος έδωσε έμφαση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα προνομιακά πλεονεκτήματα της Κρήτης, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις απειλές της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους του νησιού με αναγκαία την ανάληψη δράσης.

Τα Επιμελητήρια της Κρήτης, καταθέσαμε θεσμικά στην Ελληνική Κυβέρνηση τις στρατηγικές προτεραιότητες της Επιχειρηματικής μας Κοινότητας γιατί προσβλέπουμε στη δίκαιη, αειφόρο και ευρεία αξιοποίηση του εθνικού πλούτου από τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας. Αποφασισμένοι και ενωμένοι συνεχίζουμε δυναμικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας με στόχο να συμμετέχουμε ουσιαστικά στο Ενεργειακό και Αναπτυξιακό Μέλλον του τόπου μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook