Στη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM) που διεξάγεται στην Πάτρα συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ως Αντιπρόεδρος της CRPM με αρμοδιότητα τον τομέα των Μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και συζήτησαν για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και πολιτικών συνοχής της Ε.Ε., με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο καθώς και τους Έλληνες ευρωβουλευτές Μανόλη Κεφαλογιάννη, Έλενα Κουντουρά, Νίκο Παπανδρέου.

Στον κρίσιμο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι νησιωτικές Περιφέρειας στην Πράσινη Ανάπτυξη η οποία αποτελεί κορυφαίο άξονα πολιτικής της Ε.Ε., αναφέρθηκε ο Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της Συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της Διάσκεψης των Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM).

Με δεδομένο ότι οι νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ως Αντιπρόεδρος της CRPM με αρμοδιότητα τον τομέα των Μεταφορών, αναφέρθηκε ειδικότερα στην στήριξη των βιώσιμων μεταφορών και υπογράμμισε πως οι νησιωτικές περιφέρειες «οφείλουμε να ενσωματώσουμε την έννοια της βιωσιμότητας και της συνδεσιμότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσουμε στρατηγικές, σχέδια κινητικότητας, επενδύουμε στις βιώσιμες μεταφορές για όλους. Για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οφείλουν να αναγνωρίσουν τον ρόλο των Περιφερειών για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας».

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην εισήγησή του, η Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων Περιφερειών υποστηρίζει την περαιτέρω οικολογικοποίηση του τομέα των μεταφορών και τόνισε πως είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί νομοθετικά από την Ε.Ε. «η προσβασιμότητα και η συνδεσιμότητα των απομακρυσμένων και παραθαλάσσιων Περιφερειών μας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών. Προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα όσον αφορά τις υφιστάμενες αποστάσεις μεταξύ των οικονομικών κέντρων στην ΕΕ και πέραν αυτής. Επιπλέον, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις διασυνοριακές συνδέσεις μεταξύ των Περιφερειών της Διάσκεψης, οι οποίες πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών και συμβατές από λειτουργική άποψη».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης οργανώνει δύο Σεμινάρια στην Κρήτη στις 16 και 17 Μαΐου. Το πρώτο σεμινάριο θα επικεντρωθεί στο ρόλο των λιμανιών σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση, ενώ το δεύτερο θα συζητήσει τις ευκαιρίες σε σχέση με το (πράσινο) υδρογόνο. Η ιδέα είναι να οργανωθούν παράλληλα με τις υβριδικές συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας για τις Μεταφορές και την Ενέργεια.

Στη συνεδρίαση μετείχε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος έκανε παρέμβαση για θέματα ενέργειας και κλιματικής κρίσης. Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές που εφαρμόζει η Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook