\’\’Ομαλή\” η έξοδος της Ισπανίας και Ιταλίας στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων.

Ισπανία

Με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,542% και την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 2 φορές η Ισπανία ολοκλήρωσε με επιτυχία την έξοδό της στις αγορές, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Πορτογαλία. Το συνολικό πόσο που αντλήθηκε ανήλθε σε 3 δισ. ευρώ με ομόλογα 5ετούς διάρκειας.

Το ποσό είναι μικρό συγκριτικά με αυτό που θα χρειαστεί συνολικά η χώρα της Ιβηρικής στη διάρκεια του έτους και το οποίο ανέρχεται με τις αναχρηματοδοτήσεις σε 290 δισ. ευρώ.

Η έξοδος της Ισπανίας στις αγορές ακολουθεί εκείνη της Πορτογαλίας που χθες άντλησε 1,25 δισ. ευρώ, με υψηλό μεν επιτόκιο αλλά χαμηλότερο από το ψυχολογικό όριο του 7%. Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως η Πορτογαλία δεν θα αποφύγει φέτος την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας της Ε.Ε., δεν ισχύει το ίδιο για το μέλλον της ισπανικής οικονομίας, η πορεία της οποίας  είναι βαρόμετρο για το μέλλον της ευρωζώνης αφού ισοδυναμεί με το άθροισμα της Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας μαζί.

Οπως σημειώνουν αναλυτές, τα δύσκολα για την Ισπανία έρχονται από τα μέσα της άνοιξης. Τον Απρίλιο η χώρα θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει δάνεια 21,8 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες αναχρηματοδοτήσεις τον Ιούλιο (20,2 δισ. ευρώ) και τον Οκτώβριο (23,4 δισ. ευρώ).

Ιταλία

Το συνολικό ποσό των 6 δισ. ευρώ άντλησε η Ιταλία με δύο εκδόσεις ομολόγων.

Η πρώτη, ύψους 3 δισ. ευρώ, αφορά ομόλογα που λήγουν τον Νοέμβριο του 2015 με επιτόκιο 3,67%.

Η δεύτερη έκδοση, ύψους επίσης 3 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2025 με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,06%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook