Ενημερωτική συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία της κ. Ελένης Μαράκη, Εντεταλμένης Συμβούλου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης, με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Μπελαδάκη και τα στελέχη του τμήματος Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Ηρακλείου.

Παρευρέθηκαν επίσης:

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής Ν. Ηρακλείου: κ. Νικόλαος Αποστολάκης και κ. Γεώργιος Θεοφιλίδης

Οι Υπεύθυνοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, κ. Ιωάννης Κατσαμποξάκης και κ. Αναστασία Τζιαναμπέτη

Ο κ. Νικόλαος Ακουμιανάκης, Συντονιστής Κολύμβησης

Η κ. Αριστέα Τζαγκαρουλάκη, Υπεύθυνη Προγράμματος Πολιτιστικής Παρέμβασης στα Νηπιαγωγεία

Ο κ. Ιωάννης Πλαγιωτάκης Υπεύθυνος της Γιορτής Πολιτισμού

Ο Ομοσπονδιακός Προπονητής Χειροσφαίρισης, κ. Παύλος Ποτουρίδης

Ο Ομοσπονδιακός Προπονητής Πετοσφαίρισης κ. Νικήτας Νικητάκης

Εκπρόσωποι, Εκπαιδευτικοί Ειδικής Φυσικής Αγωγής των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων του Ν. Ηρακλείου:

Η κ. Μαρία Σόπογλου, Διευθύντρια 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου,

Ο κ. Γρηγόριος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, η κ. Χριστίνα Παπαϊωάνου του 1ου Ειδικού Δημοτικού Ηρακλείου και ο κ. Ιωάννης Διλιντάς του 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν. Ηρακλείου κ. Ουρανία Ρινακάκη.

Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, παρουσίασε τις αρμοδιότητες και τις δράσεις του κατά το σχολικό έτος 2023-2024 και από κοινού με τους εμπλεκόμενους φορείς, την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου, αναζήτησε το πλαίσιο της συνεργασίας για το επόμενο έτος έτσι ώστε να καθιερωθούν και να βελτιωθούν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

Συγκεκριμένα αναλύθηκαν και συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

α)Αγώνες Αθλοπαιδείας: σε περίπου 16 αθλήματα, ατομικά, (ενόργανη, ακροβατικός διάδρομος, τραμπολίνο, στίβος, κολύμβηση, αντισφαίριση, ξιφασκία, πάλη κ.λ.π) και ομαδικά ( καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, χειροσφαίριση, ποδόσφαιρο κ.λ.π.).

Ενδεικτικά το 2022-2023 είχαμε συμμετοχή στους αγώνες αθλοπαιδείας των δημοτικών σχολείων 414 σχολικών ομάδων και 3.500 περίπου μαθητών και μαθητριών.

β) Κολύμβηση: Εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στην Γ΄ τάξη και Δ΄τάξη (σε μονοθέσια ή τριθέσια δημοτικά σχολεία) των Δημοτικών Σχολείων του Ν. Ηρακλείου σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις κολυμβητικές δεξαμενές του Ηρακλείου. Για τις ανάγκες του μαθήματος χρησιμοποιούνται δύο μικρές πισίνες εκμάθησης: του Παγκρητίου Σταδίου και του Ε.Α.Κ.Η. Στο μάθημα της κολύμβησης συμμετέχουν φέτος 91 δημοτικά σχολεία και 2.550 μαθητές και μαθήτριες .Το σχολικό έτος 2022-2023 συμμετείχαν 91 δημοτικά σχολεία και 2325 μαθητές και μαθήτριες.Στόχος μας είναι την επόμενη σχολική χρονιά να ενταχθούν στο μάθημα και τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας.

γ)Πρόγραμμα Πολιτιστικής Παρέμβασης: στα νηπιαγωγεία του Ν. Ηρακλείου. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πιλοτικά φέτος σε 30 νηπιαγωγεία του νομού Ηρακλείου. Στόχος μας, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κος Εμμανουήλ Μπελαδάκης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στα δημοτικά και να δείξει πόσο εύκολα και ευχάριστα μπορούν οι μαθητές να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και την παράδοση.

Η «Πολιτιστική Παρέμβαση», αφορά στα νηπιαγωγεία που εκπονούν ένα πρόγραμμα σχετικό με την παράδοση. Η υπεύθυνη του προγράμματος, παρουσιάζει τις φορεσιές με παιγνιώδη τρόπο, τις αναλύει ντύνοντας τους μικρούς μαθητές με αυτές και αφαιρώντας τα ρούχα ακούγονται παραδοσιακές μαντινάδες και μουσική.

δ)Γιορτή Πολιτισμού: Την περσινή χρονιά ξεκίνησε πιλοτικά από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου η υλοποίηση μιας ιδέας που αφορούσε την εθελοντική συμμετοχή των δημοτικών σχολείων σε μια γιορτή Πολιτισμού με θέμα την παράδοση και 18 δημοτικά σχολεία με 460 μαθητές παρουσίασαν στο κλειστό Αλικαρνασσού (Δύο Αοράκια), παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακά χοροτράγουδα και παραδοσιακά τραγούδια. Την τρέχουσα χρονιά οι συμμετοχές ανέρχονται σε 37 , με δημοτικά και ειδικά δημοτικά σχολεία από όλο το νομό Ηρακλείου, και περίπου 1200 μαθητές. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου στο κλειστό Αλικαρνασσού με συγκεκριμένη θεματολογία και συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ευελπιστούμε να πάρει τη μορφή ενός μαθητικού φεστιβάλ με συμμετοχή σχολείων από όλη την Κρήτη και όταν ωριμάσει να αποκτήσει Πανελλήνιο χαρακτήρα.

ε) Γιορτή αθλοπαιδείας Α.Μ.Ε.Α:

Στη λήξη του διδακτικού έτους όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης και οι φορείς των Α.Μ.Ε.Α. του Ν. Ηρακλείου συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή με αγωνίσματα όπως μπόουλινγκ, γκουέκα, μπότσια, σκυταλοδρομία, μπάσκετ 3*3 προσαρμοσμένα στους μαθητές Α.Μ.Ε.Α. Στο τέλος κλείνει με ένα παραδοσιακό χορό με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων, μαθητών, εκπαιδευτικών και συνοδών. Οι μαθητές που συμμετείχαν πέρυσι ήταν περίπου 298.

Η κ. Ελένη Μαράκη, Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώθηκα για την πλούσια δραστηριότητα του τμήματος Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Ηρακλείου, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού μαθητών και γονέων, προκειμένου να βιώσουν τη χαρά της συμμετοχής και να γνωρίσουν τα αθλήματα, την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου μας, με συνεργατικό πνεύμα και συλλογικότητα.

Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες και σε συνεργασία με τους αντίστοιχους εμπλεκόμενους φορείς, θα διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να επιτυγχάνονται οι σκοποί και οι στόχοι αυτών των προγραμμάτων».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, στέφθηκε με επιτυχία καθώς λήφθηκαν αποφάσεις με τη συμβολή της Εντεταλμένης Συμβούλου κας Ελένης Μαράκη και των δύο Αντιδημάρχων κ Αντώνη Περισυνάκη και κ Γιάννη Τσαπάκη και δρομολογήθηκαν λύσεις που αφορούν τη συνέχιση και την επέκταση των προγραμμάτων και στην Ειδική Αγωγή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook