Τη μνήμη του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου τίμησαν σήμερα εκπρόσωποι αρχών και φορέων καθώς και λίγοι πολίτες στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο που τελέστη στους τάφους των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία για την συμπλήρωση 88 ετών από τον θάνατο του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Αμέσως μετά, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο τμήμα της εκδήλωσης με χαιρετισμούς των διοργανωτών και της εκπροσώπου της κυβέρνησης υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή.

Kεντρικός ομιλητής ήταν ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου,  Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή η οποία παρέστη και το Σάββατο στην ειδική εκδήλωση του εθνικού ιδρύματος ερευνών και μελετών Ελ. Βενιζέλος σε δήλωσή της ανέφερε:

«Με δέος και συγκίνηση εκπροσωπώ και σήμερα τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση στο μνημόσυνο του εθνάρχη. Ενός πολιτικού που άφησε το στίγμα του στην ελληνική ιστορία, μεταξύ άλλων και για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του. Είναι μεγάλη μου χαρά, είναι μεγάλη μου τιμή που ήρθα ξανά στα Χανιά και βλέπω πως οι άνθρωποι, τα παιδιά μας, γνωρίζουν και διδάσκονται από την πορεία του και την εν γένει πολιτική προσωπικότητα του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου».

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας μεγάλος ηγέτης και είμαι περήφανη που κατάγεται από εδώ γιατί είναι αυτός που έκανε τον πατριωτικό φιλελευθερισμό. Διπλασίασε την Ελλάδα και έβαλε τις αρχές για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Το ίδιο και ο γιός του, ένας μετριοπαθής πολιτικός που άφησε ένα απίσης μεγάλο πολιτικό αποτύπωμα. Οφείλουμε σε αυτούς πάρα πολλά και οφείλουμε να τους κρατάμε ζωντανούς στην μνήμη και την συνείδησή μας» επεσήμανε η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε:

«Το ετήσιο μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού για την σύγχρονη πορεία της Ελλάδας, τα επιτεύγματα, τους θριάμβους και τις καταστροφές, αλλά και ξανά το πώς η Ελλάδα μπορεί να διαλέγεται, μπορεί να σχεδιάζει και μπορεί να πετυχαίνει. Ο μεγαλύτερος Έλληνας σύγχρονος πολιτικός, ο Ελευθέριος βενιζέλος, μας έχει αφήσει αυτή την παρακαταθήκη και εμείς οφείλουμε μέσα από τις δράσεις μας και τις αποφάσεις μας να την τιμούμε και να την εξυψώνουμε».

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook