Το Ακρωτήρι είναι γνωστή η χερσόνησος ανατολικά των Χανίων πού παλαιότερα ονομαζόταν Κύαμον. Η μεγαλύτερη βουνοκορφή του είναι η Σκλόκα 528 μ ενώ οι βόρεις κορυφές ονομάζονται Αρκουδοβούνια, μία ονομασία πού προέρχεται από το σπήλαιο της Αρκούδαινας κοντά στην Ι. Μ. Γουβερνέτου.

Στο Ακρωτήρι υπάρχουν αρκετά χωριά με σπουδαιότερα τα Κουνουπιδιανά, Χωραφάκια, Καμπάνι, Κορακιές, Αρώνι, Γκαλαγκάδο, Στέρνες, Χορδάκι, Μουζουράς, Πιθάρι. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από τον δρόμο που συνδέει τα Χανιά με το Αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης.

Στην περιοχή βρίσκονται τα πλέον ιστορικά Μοναστήρια της Κρήτης, της Αγίας Τριάδος των Τσαγκαρόλων, της Κυρίας των Αγγέλων, στο Γουβερνέτο, της Αρκουδιώτισας, του Καθολικού τη Μονή Καλογραιών στις Κορακιές και τη Μονή του Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος.

Στο Γουβερνέτο υπάρχουν μερικά από τα σπουδαιότερα σπήλαια της Κρήτης απαράμιλης ομορφιάς με πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, όπου παρουσιάζουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν συνολικά 15 επισκέψιμα, όπου τα πλέον γνωστά είναι το σπήλαιο του Λερά, στο Σταυρό όπου γυρίστηκε το έργο Ζορμπάς, ο Αρκαλόσπηλιος, ο Αχαιρόσπηλιος, ο Νερόσπηλιος, το σπήλαιο ΤΖΑΝΗ, ο Κουμαρόσπηλιος, το σπήλαιο της Αρκουδιώτισας κλπ.

Στη περίοδο της επανάστασης του 1821, οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου για να σωθούν κατέφυγαν στα σπήλαια, στα μοναστήρια, και στα κασώτικα καράβια πού ήταν στη Σούδα. Το 1822 οι Ακρωτηριανοί μαζί με τον Δαμινό κατέβηκαν από την Μαλάξα και έσφαξαν όλους τους Τούρκους του Ακρωτηρίου χωρίς καμιά απώλεια.

Στην περίοδο της επάναστασης του 1897 το Ακρωτήρι πήρε σπουδαία θέση στην ιστορία της Κρήτης, αφού τότε μαζεύτηκαν περίπου 1000 επαναστάτες με αρχηγό τον Αντώνιο Σήφακα και η επαναστατική επιτροπή με τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο εγκατέστησε την έδρα της στο Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν σήμερα οι τάφοι των Βενιζέλων. Το 1897 οι στόλοι των (προστάτιδων) δυνάμεων από το λιμάνι των Χανίων βομβάρδισαν τις θέσεις των επαναστατών με σκοπό να βοηθήσουν τους Τούρκους πού τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι επαναστάτες. Μια οβίδα κομμάτιασε το κοντάρι της ελληνικής σημαίας πού κυμάτιζε στον Προφήτη Ηλία.Τότε ο Σπύρος Καγιαλες, άρπαξε την σημαία και έγινε ο ίδιος κοντάρι ανεβαίνοντας πάνω σε ένα βράχο. Βλέποντας το μεγαλείο του Κρητικού Ηρωισμού ο ιταλός ναύαρχος Φελίκιε Καναβάρο, διέταξε την παύση πυρός.

Στον οικισμό Πλακούρες πάνω από το οροπέδιο του Βόθωνα, έγιναν οι πρώτες συνεδριάσεις της επαναστατικής συνέλευσης όπου εκλέχτηκε η προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης πού την αποτελούσαν οι Ιωάννης Σφακιανάκης πρόεδρος, Ελευθέριος Βενιζέλος αντιπρόεδρος και μέλη οι Αντ. Χατζηδάκης Εμμ. Ζαχαράκης Γ. Μυλονογιάννης και Μ. Γιαμαλάκης, πού κυβέρνησε μέχρι το 1898 οπότε ήλθε ο πρίγκιπας Γεώργιος.
Στη θέση Προφήτης Ηλίας στήθηκε το άγαλμα του Εθνάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου το 1935 έργο του Θωμά Θωμόπουλου και στον ίδιο χώρο έχουν ταφή ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος και ο γιος του Σοφοκλής.

Επί τουρκοκρατίας η Χαλέπα ήταν η έδρα του δήμου Ακρωτηρίου, όπου στην Χαλέπα ήταν και τα προξενεία όλων των Μεγάλων Δυνάμεων. Εκεί υπεγράφη τον Οκτώβριο του 1878, η σύμβαση της Χαλέπας, από τον τότε διοικητή Κωστή Αδοσίδη, Πασά πού παρεχώρησε αρκετά προνόμια στους χριστιανούς τα οποία καταργήθηκαν μετά με το φιρμάνι του 1889.

Σήμερα στο Ακρωτήρι υπάρχουν περίπου 50 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών και 4 παιδικές κατασκηνώσεις με άψογη εξυπηρέτηση και μοναδική φιλοξενία. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ταβέρνες παραδοσιακού χαρακτήρα, καφετέριες σούπερ και μίνι μαρκετς βενζινάδικα, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, φαρμακείο ιδιωτικά ιατρεία ταχυδρομείο και το πολιτικό αεροδρόμιο πού απέχει περίπου 5 χλμ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook