Σαφή προειδοποίηση πως η Συρία οδηγείται σε μια «γενικευμένη» σύρραξη απηύθυνε το Σάββατο ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επέμεινε στη θέση ότι πρέπει να δοθεί χρόνο στο ειρηνευτικό σχέδιο, απορρίπτοντας εκ νέου τη λήψη αυστηρών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ.

«Οι πιθανότητες για μια γενικευμένη σύρραξη, με ανησυχητική θρησκευτική διάσταση, αυξάνεται μέρα με την ημέρα» τόνισε ο Άναν από το βήμα της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Ντόχα του Κατάρ.

Από την πλευρά του ο υπό παραίτηση πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Μπουρχάν Γαλιούν δήλωσε ότι η Μόσχα έχει γίνει μέρος του προβλήματος και ότι θα έπρεπε να ζητήσει από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Η Ρωσία, υποστηρίζοντας το καθεστώς και την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία, έχει γίνει μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Εάν συνεργαστεί για να βρεθεί μια φόρμουλα που θα οδηγήσει στην αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, τότε θα γίνει μέρος της λύσης» είπε.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι δήλωσε ότι ζήτησε από τον ΟΗΕ, με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του συριακού λαού απέναντι στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, πριν την έναρξη της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αναφέρεται σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση. Άλλωστε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή σε σαουδαραβική εφημερίδα, ο Αλ-Αράμπι τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα δεν προσανατολίζεται σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Πάντως, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ άναψε το πράσινο φως, παρά την αντίθεση της Ρωσίας και της Κίνας, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τη σφαγή στη Χούλα ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Χιλιάδες οι πρόσφυγες

Περίπου άλλοι 400 Σύροι πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα τις τελευταίες ημέρες και έφθασαν στην Τουρκία για να γλιτώσουν από την κλιμάκωση των συγκρούσεων, αυξάνοντας σε 24.500 το συνολικό αριθμό των Σύρων προσφύγων στη χώρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 396 πρόσφυγες από τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ εισήλθαν στα χωριά Καβαλτσίκ, Κουζακλί και Μπουκουλμέζ της επαρχίας Χατάι. Τέσσερις από αυτούς νοσηλεύονται με τραύματα.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει περίπου δέκα προσφυγικούς καταυλισμούς στο έδαφός της.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων σε τέσσερις γειτονικές χώρες έχει αυξηθεί στις 73.000, δηλαδή κατά ένα τρίτο από τις 12 Απριλίου, ημερομηνία εφαρμογής της εκεχειρίας, η οποία παραβιάζεται συνεχώς και από τις δυο πλευρές. Ο αριθμός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Συρίας προσφύγων διπλασιάσθηκε την ίδια περίοδο φθάνοντας τις 500.000.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook