Απονεμήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, οι «Χρυσοί Σκούφοι» στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.
Μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία του, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βρίσκει την ελληνική γαστρονομική σκηνή σε εντυπωσιακή άνθηση, γεγονός που πιστοποιείται από τον αριθμό των 43 βραβευμένων εστιατορίων, οι ιδιοκτήτες και σεφ των οποίων ανέβηκαν τη Δευτέρα 8 Απριλίου στη σκηνή για να παραλάβουν την υψηλότερη ελληνική γαστρονομική διάκριση. .
Μεταξύ των διακριθέντων εστιατορίων βρέθηκαν και δυο της Κρήτης. Το εστιατόριο Dionysos που έλαβε Χρυσό Σκούφο και το εστιατόριο Cretamos που διακρίθηκε στην κατηγορία Top Notch 2024
«Dionysos» (Χρυσός σκούφος με βαθμολογία 15/20)
Σύγχρονη κουζίνα
Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. «Elounda Beach»
Σεφ: Albert Hazma
Στο διαχρονικά καλό εστιατόριο του «Elounda Beach» πλάι στις ελιές και συνοδεία απαλής ζωντανής μουσικής, ο βραβευμένος σεφ Albert Hazma κρατά σταθερά τα ηνία της κουζίνας. Οι γεύσεις που παρουσιάζει στο menu dégustation είναι δημιουργικές, σύγχρονες και θυμίζουν μικρούς πίνακες μινιμαλιστικής ζωγραφικής. Σέρβις και κάβα υψηλού επιπέδου.
«Cretamos» (Διάκριση στην κατηγορία Top Notch 2024)
Ηράκλειο, Ξενοδοχείο «The Royal Senses Resort & Spa», New Entry
Ανεβάζει την κρητική σύγχρονη κουζίνα σε νέο επίπεδο με το μενού που δημιούργησε ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριακής. Εμπνευσμένη από τις γιαγιάδες της Κρήτης στην πάροδο του χρόνου, η κουζίνα σε αυτό το εστιατόριο γιορτάζει τον απλό χαρακτήρα του φαγητού του νησιού, αναβαθμισμένο στα επίπεδα της υψηλής γαστρονομίας.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το «Etrusco» της Κέρκυρας αναδείχθηκε καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με τον Έκτορα Μποτρίνι, μάλιστα, να καταλαμβάνει και τη δεύτερη θέση με το ομώνυμο αθηναϊκό του εστιατόριο.
Εννέα ήταν τα εστιατόρια που μπήκαν για πρώτη φορά στην ελίτ των Χρυσών Σκούφων ενώ, αντιθέτως, πέντε εστιατόρια έχασαν τον περσινό Χρυσό Σκούφο τους. Τέλος, 19 εστιατόρια απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, φτάνοντας δηλαδή ένα βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο. Με τη διάκριση One to Watch για το καλύτερο νέο εστιατόριο τιμήθηκε το αθηναϊκό «Nyn Esti», ενώ Chef pâtissier 2024 ανακηρύχθηκε ο Θοδωρής Μωυσίδης.
Χρυσοί Σκούφοι 2024
Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
Botrini’s, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι
Botrini’s Santorini, Ξεν. «Katikies Santorini», 16/20 και ένας σκούφος
Delta, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Hervé Restaurant, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», 16/20 και ένας σκούφος
Squirrel, Ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Elements Restaurant, Ξεν. «Canaves Epitome», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Lauda, Ξεν. «Andronis Boutique Hotel», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens, Ξεν. «Astir Palace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Patio, Ξεν. «The Margi» Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Selene, Ξεν. «Katikies Garden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Tudor Hall, Ξεν. «King George», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Alali Restaurant, Ξεν. «Astarte Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Anama, Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος
Andromeda, Ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Baos, Ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
Botrini’s Mykonos, Ξεν. «Katikies Mykonos», 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Bubo, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Ches, Ξεν. «Calilo», Ίος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Dionysos, Ξεν. «Elounda Beach», Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
GB Roof Garden, Ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Grandma’s, Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites» Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Le Pavillon, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Lycabettus Restaurant, Ξεν. «Andronis Luxury Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Makris Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Makris Dégustation, Ξεν. «Domes Miramare Corfu», Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος
Melia, Ξεν. «Lesante Blu Beach Resort», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος
Moldee, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
Petra Restaurant, Ξεν. «CanavesOia Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Salonika Restaurant, Ξεν. «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Seeds, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Tomata, Ξεν. «Sani Marina – Sani Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Varoulko Santorini, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Top Notch 2024
Beefbar Mykonos, Μύκονος
Bill & Coo, Ξεν. «Bill & Coo», Μύκονος
Cabbanes, Ξεν. «Myconian Villas», ΜύκονοςNew Entry
Cretamos, Ξεν. «The Royal Senses Resort & Spa», Κρήτη New Entry
GalaziaHytra, Ξεν. «Summer Senses», Πάρος
Fresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort», Χαλκιδική
Jackie O Beach, Μύκονος
Kenshō Ornos, Ξεν. «Kenshō Ornos», Μύκονος
Kooc Secrets, Ξεν. «Costa Navarino» Πύλος
Κουκούμαβλος, Ξεν. «Katikies Chromata», Σαντορίνη New Entry
Μαραθιά, Τήνος
Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere», Μύκονος
Onuki, Ξεν. «Costa Navarino», Πύλος
Over Water Restaurant, Ξεν. «Sani Asterias-Sani Resort», Χαλκιδική
SushiMou, Αθήνα
Venetian Well / Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα
Veritable, Αθήνα New Entry
Vezené Athens, Αθήνα
Zuma, Μύκονος
One To Watch 2024
Nyn Esti (Αθήνα)
Chef Patissier 2024
Θοδωρής Μωυσίδης
Βραβείο Κοινού 2024
Beefbar Mykonos