Επαναφέρει την πρότασή του για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο μέγαρο Υπατία, το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας.

Η πρόταση περιλαμβάνει τρίπτυχο προϋποθέσεων, που θα πρέπει να πληρούνται για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Ειδικότερα, δυνατότητα υποβολής αιτήματος για νομιμοποίηση θα παρέχεται μόνον σε εκείνους τους μετανάστες, οι οποίοι μετρούν 12 χρόνια εργασίας στην Ελλάδα. Για τους υπόλοιπους, που δεν πληρούν τον συγκεκριμένο όρο, θα προσφέρεται περίοδος χάριτος έξι μηνών, με τη δυνατότητα ανανέωσής της για άλλους έξι μήνες.

Το τρίτο σκέλος της πρότασης αφορά ανθρωπιστική προσφορά και προβλέπει την παροχή βοήθειας και την κάλυψη των εξόδων για τους μετανάστες οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Στο μεταξύ σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών ειπώθηκε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν μπορεί να συνεχιστεί, ότι «τίποτε δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή» και αποφασίστηκε ότι εάν δεν σταματήσουν την απεργία τους και αν δεν δεχτούν τις κυβερνητικές προτάσεις τότε θα απελαθούν από τη χώρα.

Ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει τη μεταφορά όλων των μεταναστών σε νοσοκομεία, λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Την πρόταση απέρριψαν οι μετανάστες, αρνούμενοι να αποχωρήσουν από τους χώρους, όπου πραγματοποιούν την απεργία.

Συλλήψεις

Δύο γυναίκες-μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης στους μετανάστες του Μεγάρου Υπατία, οι οποίοι βρίσκονται στην 43η ημέρα απεργίας πείνας, συνελήφθησαν μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους γιατρός του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».

Σύμφωνα με τη μήνυση, το πρωί ορισμένοι από τους 20 περίπου μετανάστες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, θέλησαν να φάνε.

Οι δυο κατηγορούμενες, μαζί με άλλα άτομα της ίδιας επιτροπής, αντέδρασαν έντονα, «εμποδίζοντας τους γιατρούς να ασκήσουν το λειτούργημα τους», όπως αναφέρει ο μηνυτής, διευθυντής της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους άλλους μετανάστες φοβήθηκαν και έβγαλαν τους ορούς με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναστάτωση.

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν και το επεισόδιο έληξε, ο γιατρός υπέβαλε μήνυση σε βάρος των δυο γυναικών, οι οποίες συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμπονται με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook